Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är du glömsk? Det kan vara ett tecken på intelligens

- 26/02/2018, 08:02 -

Är du en av många som kanske glömmer nycklarna hemma och plånboken på bensinmacken? Dumma mig tänker du, men nu är det dags att sluta med det. En ny studie visar att du kan vara riktigt klipsk!

Alla känner vi någon som tappar bort saker gång, på gång, på gång. Det kan vara nycklar, kreditkortet eller kanske till och med hela plånboken.

Vilken klant, va?

Nä, inte nu längre! En ny studie som publicerats i tidskriften Neuron tyder på att människor som är lite vimsiga och till exempel tappar bort saker faktiskt är klipska. De sorterar nämligen ut irrelevant fakta bättre och fokuserar på det viktiga istället. 

Heja alla slarvpellar!

Forskarna Paul Frankland och Blake Richards från University of Toronto ligger bakom studien och upptäckte att folk som försöker att komma ihåg saker, även det mest detaljerade, tenderar att ha svårt att fatta viktiga beslut.

Förvirrad tjej
Brukar du känna dig så här ibland? Bild: Pixabay

– Det är viktigt för hjärnan att glömma bort irrelevanta detaljer för att istället fokusera på på saker som kommer att hjälpa en att fatta beslut i verkligheten, säger Paul Frankland till CNN.

Han fortsätter:

– Vi är många som dyrkar personer som kan alla svar i till exempel Trivial Pursuit eller Jepoardy, men faktum är att evolutionen formade vårt minne, inte för att vinna en frågesport, utan för att fatta intelligenta beslut.

Allmänbildning något för dåtiden

Ja, eller det är ju såklart alltid bra att vara allmänbildad. Men om vi tänker på det hela en liten stund, så har vi ju faktiskt tillgång till den mesta informationen via antingen våran dator, iPad eller i vår telefon.

Så istället för att lagra den informationen kan vi nu enkelt med en knapptryckning leta fram fakta när vi väl behöver den.

– Istället för att lagra den här irrelevanta informationen som vår telefon till exempel kan lagra, så låter vi våra hjärnor att lagra minnen som faktiskt betyder något för oss, säger Blake Richards.

Så om du tycker att det är jobbigt att vara glömsk. Se det så här – du har koll på det viktiga!

Minns du om du tyckte att den här artikeln var intressant? Läs gärna Är du glömsk borde du testa den här metoden för att träna ditt minne.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.