Peter Madsen misstänks för mordet på Kim Wall
Torsdagen 8 mars inleds rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på Kim Wall. Då kommer fler detaljer om det brutala mordet offentliggöras. - Foto: Montage TT

Här är bevisen som ska fälla Peter Madsen för mordet på Kim Wall

10 augusti i fjol försvann svenska journalisten Kim Wall efter att ha gett sig ut på en ubåtstur med Peter Madsen. Två veckor senare hittades hennes kropp styckad. Nu inleds rättegången mot den danska uppfinnaren som misstänks för det brutala mordet.


Den danske ingenjören Peter Madsen misstänks för det brutala mordet på Kim Wall. De få detaljer som hittills offentliggjorts om mordet beskriver Kim Wall bundits fast, våldtagits och torterats henne.

Idag inleds rättegången vid Köpenhamns byrett. Rättegången väntas inte bli klar förrän i slutet av april. Åklagaren är övertygad om att Peter Madsen planerade tortyrmordet. 

Rättegången inleds idag, 8 mars. Bild: TT

Svenska journalisten Kim Wall hade länge försökt få till en intervju med Peter Madsen. 10 augusti hörde han plötsligt av sig och erbjöd henne att träffas redan samma kväll – på hans egenbyggda ubåt UC3 Nautilus. Hon sa ja, och smet ifrån en avskedsfest som hon och pojkvännen höll inför sin flytt till Peking.

Kim Wall kom aldrig hem och blev så småningom anmäld försvunnen av sin pojkvän. Morgonen 11 augusti sjönk dessutom ubåten – men Kim Wall syntes ännu inte till. Omkring två veckor senare hittades delar av hennes kropp i vattnet utanför ön Amager i Köpenhamn.

Kim Walls kropp hittades vid Køgebukten. Bild: TT

Vad som verkligen hände på ubåten vet bara Peter Madsen, och han har knappt velat berätta. Istället har han haft flera olika berättelser om hur Kim Wall skulle ha dött i en olycka på ubåten, och att han endast hade styckat kroppen. Bevisen mot att Madsen själv ska ha tagit hennes liv anses dock vara starka.

Här är några av bevisen mot Peter Madsen:

  • FILMERNA: Polisens tekniker har hittat filmer med tortyr och äkta mord på kvinnor, i en hårddisk i Madsens verkstad som hans privata dator är kopplad till. Hans egen förklaring är dock att disken använts av en praktikant.
  • PLANERADE MORDET: Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen är övertygad om att Madsen planerade mordet på Kim Wall eftersom han hade med sig bland annat remmar, kniv och såg ombord. 
  • TORTYREN: Vid den rättsmedicinska utredningen av kroppen har man konstaterat att de stick- och skärsår som fanns runt Kim Walls underliv hade uppstått innan döden.
  • DÖDSORSAKEN: Madsen dödade henne antingen genom strypning eller genom att skära halsen av henne, enligt åtalet.
  • DNA-BEVISET: Man har även funnit blodspår på ubåten som matchar med Kim Walls dna. Peter Madsen ska även ha haft blod på näsan, som visade sig tillhöra Kim Wall, rapporterar SVT.
  • HÖLLS FAST: Åklagaren har en teori om att Kim Wall bands fast i ben, armar och huvud. På kroppsdelarna har man funnit märken som matchar med spännbanden och remmarna man har hittat tillsammans med Kim Walls kläder.
  • SÄDESVÄTSKAN: Det har inte hittats några dna-spår från Peter Madsen på Kim Wall. Däremot har man funnit Madsens sädesvätska, alltså sperma, i hans kalsonger.
  • GJORDE SIG AV MED KROPPEN: Kim Walls kroppsdelar ska ha sänkts till sjöss med hjälp av rör – sådana rör som finns i Madsens rymdverkstad. Buch-Jepsen menar att Madsen tog med dessa till ubåten, och att de alltså inte fanns där från början. När Kim Walls torso hittades 21 augusti var den bunden till elva metallrör som använts för att sänka kroppen. Även Kim Walls huvud var sänkt till botten i en påse med två rör, liksom hennes kläder och underben.

Fler detaljer om mordet och bevis mot Madsen kommer att lyftas fram under rättegången. I Danmark har bara enstaka detaljer hittills offentliggjorts i samband med stämningsansökan mot Madsen. Förundersökningen blir dock inte offentlig förrän det finns en dom. 

Peter Madsens ubåt Nautilus. Bild: TT

Jakob Buch-Jepsen har meddelat att han kommer yrka på livstids fängelse. Han vill också se ubåten förstöras, skriver Dagens Nyheter.

Peter Madsen har inte uttalat sig till polisen sen 14 oktober.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du följa rättegången?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.