Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Världsberömde fysikern Stephen Hawking har dött – blev 76 år gammal

- 14/03/2018, 07:23 -

Stephen Hawking blev världsberömd för sitt arbete om universum. Under natten till onsdagen somnade in fysikern i sitt hem.

Fysikern Stephen Hawking somnade in i sitt hem i Cambridge, England, under natten till onsdag.

"Vi är djupt ledsna över att vår älskade pappa har gått bort idag. Han var en stor vetenskapsman och extraordinär man vars arbete och arv kommer leva vidare i många år" skriver barnen Lucy, Robert och Tim i ett pressmeddelande enligt BBC.

"Han sa en gång: 'Det skulle inte vara mycket av ett universum om det inte var ett hem för de människor du älskar.' Vi kommer sakna honom för alltid."

Stephen Hawking blev 76 år gammal. 

Stephen Hawking
Bild: TT

Stephen Hawking kallades för "vår tids Albert Einstein" och var främst känd för sitt arbete om svarta hål och relativitetsteori. Han upptäckte också att svarta hål läcker energi och bleknar till ingenting – ett fenomen som senare har kommit att kallas för "Hawkingstrålning".

Hawking arbetade som professor i sitt ämne och hann skriva flera böcker.

Som 22-åring fick han diagnosen ALS (en nervsjukdom, reds anm) och trodde bara ha några år kvar att leva. Sjukdomen skapade motoriska svårigheter för Hawking som sattes i rullstol och kunde inte prata utan sin röstsyntetiserare. Något som också blev ett kännetecken för Hawking.

Stephen Hawking med sin fru 1989
Stephen Hawking med sin fru 1989. Bild: TT

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.