Stephen Hawking
Stephen Hawking dog tidigt under onsdagsmorgonen 14 mars - Foto: TT

Världsberömde fysikern Stephen Hawking har dött – blev 76 år gammal

Stephen Hawking blev världsberömd för sitt arbete om universum. Under natten till onsdagen somnade in fysikern i sitt hem.


Fysikern Stephen Hawking somnade in i sitt hem i Cambridge, England, under natten till onsdag.

"Vi är djupt ledsna över att vår älskade pappa har gått bort idag. Han var en stor vetenskapsman och extraordinär man vars arbete och arv kommer leva vidare i många år" skriver barnen Lucy, Robert och Tim i ett pressmeddelande enligt BBC.

"Han sa en gång: 'Det skulle inte vara mycket av ett universum om det inte var ett hem för de människor du älskar.' Vi kommer sakna honom för alltid."

Stephen Hawking blev 76 år gammal. 

Bild: TT

Stephen Hawking kallades för "vår tids Albert Einstein" och var främst känd för sitt arbete om svarta hål och relativitetsteori. Han upptäckte också att svarta hål läcker energi och bleknar till ingenting – ett fenomen som senare har kommit att kallas för "Hawkingstrålning".

Hawking arbetade som professor i sitt ämne och hann skriva flera böcker.

Som 22-åring fick han diagnosen ALS (en nervsjukdom, reds anm) och trodde bara ha några år kvar att leva. Sjukdomen skapade motoriska svårigheter för Hawking som sattes i rullstol och kunde inte prata utan sin röstsyntetiserare. Något som också blev ett kännetecken för Hawking.

Stephen Hawking med sin fru 1989. Bild: TT

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Senaste nytt

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.

Elvaåring gjorde järnåldersfynd i skånska myllan

När elvaårige Christian Emil Sønnichsen satte spaden i jorden i skånska Uppåkra hittade han ett 1 500 år gammalt föremål från folkvandringstiden, en förgylld agraff.

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Bitcoinkursen kretsar nära historiska rekordnivåer och det samlade värdet på alla bitcoin i världen är nu uppe på rekordhöga 1 350 miljarder dollar, enligt Coingecko.

Turkiet: Fler Mossad-medarbetare gripna

Sju personer har gripits i Turkiet misstänkta för att ha sålt information till Israels underrättelsetjänst Mossad, skriver den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia. En av de misstänkta uppges vara privatdetektiv.

Tjänstesektorns tillväxt bromsar in

Inköpschefsindex för tjänster sjönk till 50,5 i februari, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande. Det kan jämföras med reviderade 51,5 i januari.