Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

William Bradford Bishop Jr har varit efterlyst av FBI i över 40 år

- 24/03/2018, 22:02

William Bradford Bishop Jr misstänks för att ha mördat hela sin familj 1 mars 1976. Men ännu har myndigheterna inte fått tag på honom – och han ligger högt på FBI:s lista över de mest efterlysta.

I över 40 år har William Bradford Bishop Jr. varit efterlyst. Men FBI har ännu inte gett upp. De erbjuder nämligen upp till 100 000 dollar (motsvarande 821 600 svenska kronor) för information som direkt leder till ett gripande.

Så vad är det han egentligen har gjort?

Det var 1 mars 1976 som Bishops mamma, fru och tre söner (5, 10 och 14 år gamla) mördades. De ska ha dödats av ett trubbigt föremål och hittades nedgrävda och brända i Columbia, North Carolina. 40-årige William Bradford Bishop Jr misstänks för mordet på sin familj.

Familjen Bishop
William Bishops fru och deras tre barn. Faksimil NBC

Varför?

Man vet inte exakt vad som utlöste morden. Det man vet var att Bishop var en hårt arbetande tjänsteman för det amerikanska utrikesdepartementet. 1 mars 1976, samma dag som morden fick Bishop veta att han inte skulle få den befordring som han hade sökt, vilket skulle kunna vara en utlösande faktor.

Han hade under lång tid haft problem med insomnia (alltså sömnlöshet) och nyligen fått psykiatrisk vård. Han tog även medicin mot depression. Just den här dagen sa han till sin sekreterare att han inte mådde bra, och lämnade arbetsplatsen.

William Bradford Bishop Jr. misstänks för morden på sin familj
William Bradford Bishop Jr. Bild: FBI

Så gick morden till

Polisen tror att Bishop direkt körde till banken där han tog ut flera hundra kronor. Efteråt ska han ha köpt en slägga, gasburk, en skyffel och en högaffel.

Det var när han kom hem runt åtta-tiden på kvällen som han ska ha mördat sin familj. Först ska han ha mördat sin fru, som han hade varit tillsammans med sedan high school, därefter sina barn och sist sin mamma, som hade varit ute på promenad med familjens hund.

Kropparna upptäcktes dagen efter, då en skogsvaktare fick syn på röktornet som bildats efter att huset satts i brand.

Grannens tips inledde jakten

Det var först en vecka senare, 10 mars, som polisen kopplade ihop att de döda kropparna tillhörde familjen Bishop. En granne som inte hade sett familjen på ett tag var nämligen orolig, och ringde därför polisen. De bestämde sig för att undersöka saken – och fann Bishops hem helt blodigt inomhus. 

Kropparna kunde sedan identifieras med hjälp av tandkort och det blev helt klart, svart på vitt, att det rörde sig om familjen Bishop. Men ännu saknades familjefadern.

William Bradford Bishops övergivna bil hittades 18 mars vid en campingplats i Elkmont, Tennessee. Enligt vittnen kan bilen ha stått där redan 5-7 mars.

Bishop hade med andra ord en veckas försprång mot myndigheterna, och har varit efterlyst ända sedan dess. Det finns flera teorier om vart han har tagit vägen – levt ute i vildmarken eller lämnat landet med hjälp av sitt diplomatpass. Hans pass och id-handlingar har aldrig hittats.

En hypotetisk bild av William Bradford Bishop Jr.
FBI har med hjälp av modern teknik tagit fram en modell av hur de tror att Bishop ser ut idag. Bild: FBI

Kvinna såg Bishop i Stockholm

Genom åren har flera hävdat sig se Bishop runt om i världen. I synnerhet i Europa, där han ska ha setts bland annat i England, Italien, Finland, Tyskland, Grekland – och Sverige. 

Juli 1978 hävdade en svensk kvinna att hon hade sett Bishop två gånger i en park i Stockholm. Hon ska själv ha samarbetat med Bishop vid en affärsresa i Etiopien. Eftersom kvinnan inte kände till att han var efterlyst för mord kontaktade hon inte polisen, enligt Washington Post.

Så är Bishop fortfarande kvar där ute? En del tror det, medan andra tror att han är död.

2014 lyfte FBI upp honom bland de tio mest efterlysta brottslingarna i landet. Om han lever tror de att han klarat sig tack vare sin camping- och vandrarerfarenhet. 

Bishop har en master i italienska och fick amatörlicens som pilot i Afrika när han var yngre. Han kan också ha fått en utbildning i hur man försvinner utan att bli upptäckt.

Bishop har beskrivits som en intensiv och självupptagen person som har nära till vredesutbrott. Än idag varnar FBI för Bishops humör och menar att han kan vara "extremt farlig" och ha stor självmordsbenägenhet. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du Bishop är vid liv?