Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pedro Rodrigues Filho är verklighetens Dexter – åt sin pappas hjärta

Nyheter | 25/03/2018 16:26

Pedro Rodrigues Filho har dömts till över 400 års fängelse för brutala 71 brutala mord. Över hälften mördades i fängelset. Men hur blir man en seriemördare egentligen? I Pedros fall ligger det en tragisk historia bakom.

När tv-serien Dexter fick se dagsljus var det första gången en tv-serie skildrade en mördares perspektiv. Dexter Morgan, en socialt disorienterad labbnörd som hade lärt sig hantera sin blodtörst av sin adoptivpappa och lyckade komma undan med ungefär 135 mord fångade publikens hjärta. Publiken älskade Dexter med skräckblandad förtjusning.

För en del fans blev det dock mer än så. Under åren har nämligen flera brutala Dexter-inspirerade mord ägt rum, som 16-årige Steven Miles som 2014 mördade och styckade sin flickvän. Han sitter idag av sitt 25 år långa fängelsestraff. 

Tv-serie-mördaren Dexter Morgan
Bild: Showtime

Men kan det vara så att Dexter-författaren Jeff Lindsay själv har inspirerats av mördare? Detta finns det flera teorier om  – och en av dem skulle i så fall vara idag 64-årige brasilianaren Pedro Rodrigues Filho – även kallad "Pedrinho Matador" och "Killer Petey"

Pedro Rodrigues Filho har dömts för 71 mord, men tros ha begått ett hundratal. 18 år gammal hade han redan gjort sig skyldig till tio mord. Men det började långt innan dess.

De första morden

Första gången Pedro kände lusten att döda var när han som 13-åring bråkade med sin kusin. Det urartade så till den grad att han slängde in kusinen i en sockerrörspress. Kusinen miste nästan livet, men klarade sig.

Pedro Rodrigues Filho
Bild: Polisen

När hans pappa ett år senare fick sparken från sitt jobb som skolvakt utförde Pedro sitt första mord – på Alfenas vice borgmästare. Kort därefter mördade han en annan skolvakt, en kollega till hans pappa, som antagligen var den som hade stulit mat från skolköket – något som hans pappa hade beskyllts för. 

De kommande åtta morden begicks efter flykten till Mogi das Cruzes i São Paulo. Där bodde han hos en kvinna, Maria Aparecida Olympia, som mördades av gängmedlemmar. Pedro mördade och torterade flera "gangsters" i jakten på att hitta Olympias mördare.

Åt sin pappas hjärta

Det mest spektakulära mordet "by far" är mordet på sin egen pappa. Efter många års misshandel på Pedros mamma hade pappan till slut mördat och styckat henne med en machete.

Vid ett besök på fängelset bestämde Pedro sig för att ta ut sin hämnd. Han tog inte bara livet av sin pappa – utan skar ut hans hjärta, åt av det och kastade sedan iväg det. Bra säkerhet på fängelset? Antagligen inte.

Pedro Rodrigues Filho
Bild: Polisen

Mördade andra kriminella

Det var först 24 maj 1973 som polisen kunde gripa Petro Rodgrigues Filho, som dömdes till fängelse. 

Senare har han hävdat att han har mördat 100 personer, men polisen har "bara" kunnat bevisa honom skyldig till 71 mord. 47 av offren satt av sina fängelsestraff samtidigt som Pedro – det var nämligen där han mördade dem. Han ansåg att fängelse inte var straff nog för deras kriminella handlingar.

Fängelsestraffen

Pedro Rodrigues Filho har ägnat största delen av sitt liv i fängelse, och om det inte vore för att brasiliansk lag inte tillåter någon människa ägna mer än 30 år av sitt liv i fängelse, så hade han kunnat sitta där i flera århundraden. 

2003 dömdes han till 128 års fängelse, vilket senare ändrades till över 400 år med hänsyn till morden han begick i fängelse. Men som ni nu vet, så får man alltså inte hänga kvar så länge i fängelset. Det brasilianska rättssystemet friade därför Pedro 2007. 24 april 2007 var Pedro en fri man för första gången på 34 år.

Det dröjde dock inte allt för länge innan han greps igen. 15 september 2011 grep polisen Pedro i sitt hem i Balneário Camboriú, vid Santa Catarinas kust. Pedro var misstänkt för upplopp och olaga frihetsberövande.

Pedro Rodrigues Filho
Bild: Faksimil Youtube

Så blev han en mördare

Pedro Rodrigues Filho växte upp i ett våldsamt hem, och hade redan som nyfödd en skallskada orsakad av sin pappa. Under flera år utsattes hans mamma för misshandel av pappan, vilket till slut ledde till hennes död. Pedros skallskada uppkom just när pappan misshandlade mamman – Pedro var inte född än utan låg i mammans mage.

Forskare har funnit samband mellan skador på hjärnan och personlighetsstörningar som psykopati, vilket bland annat innebär att man saknar empatisk förmåga. Och att vara mördare och psykopat är inte en helt ovanlig kombination.

– För planerande mördare är aktiviteten i pannloben ofta större än normalt, men när jag studerade 41 psykopater hade alla förminskad amygdala, i genomsnitt med 18 procent, säger Adrian Raine, professor i kriminologi och psykiatri vid Pennsylvania University, till Svenska Dagbladet.

Om det är det som orsakat Pedro Rodrgies Filhos starka lust för att döda vet vi inte, men det är alltså inte en omöjlighet.

Källor: Rolling Stone, Tidningen Café 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Var det här spännande läsning?