Nu släpps filmen från när en självkörande bil körde på en mamma i USA.
En kvinna blev påkörd av en självkörande bil. - Foto: TT

Elaine, 49, dödades av självkörande bilen: "Bromsen var urkopplad"

19 mars skulle 49-åriga Elaine Herzberg gå över vägen med sin cykel. Då blev hon plötsligt påkörd av en självkörande bil. Nu visar det sig att Uber själva hade gjort justeringar i mjukvaran.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För snart två veckor sedan blev den första fotgängaren offer för en självkörande bil, vilket du kan se och läsa mer om här.

Den fruktansvärda olyckan tog plats i Tempe, Arizona i USA, den 19 mars.

49-åriga Elaine Herzberg skulle bara gå över vägen när hon plötsligt träffades av bilen, en Volvo CX90 utrustad med Ubers mjukvara,, som har testats i flera amerikanska städer. Bakom ratten satt Rafaela Vasquez som just i det tillfället inte hade ögonen på vägen. 

Krocken ledde till att Elaine dog av sina skador.

Bild: TT

"Ser ut som bilens fel"

En självkörande bil ska kunna stanna innan kollision, men experter är fortfarande oense om vem skulden bör ligga på – bilen eller Rafaela. 

– Den borde absolut ha kunnat se henne. Från vad jag kan se av videon så ser det ut som att det är bilens fel och inte fotgängarens, har Sam Abuelsmaid, analytiker på Navigant Research, tidigare kommenterat till brittiska Metro.

Man tror att Volvon körde i 65 kilometer i timmen, och bilmodellen ska i sig själv vara utrustad med kollisionsvarnare, vilket ska utlösa en auto-broms om den upptäcker cyklister och fotgängare.

Enligt företaget Aptiv, som tillverkar radarn och kameran i Volvobilarna, har Uber dock själva kopplat ur detta systemet. 

–  Vi vill inte att allmänheten ska tro att det var vår teknik i Volvo-bilarna som inte höll måttet, för det stämmer inte, säger en talesperson för Aptiv till Bloomberg via GP.

Men även företaget Mobileye, som gör mjukvaran åt Aptiv, har testat systemet och återskapat olyckssituationen. Mobileye har då sett att systemet bör ha upptäckt kvinnan innan krocken.

"Våra tankar är med kvinnans familj"

Utredningen av olyckan är fortfarande i full gång. Hittills har man granskat flera videofilmer som kommer från bilen självt, och den har visat hur kvinnan plötsligt lämnade trottoaren och gick rakt ut på vägen, som är fyrfilig. 

Polisen i Tempe tror dock att det var svårt att undvika krocken.

Uber har inte velat uttala sig, men Uber har valt att stoppa sina tester. Arizona har dessutom dragit in bolagets tillstånd att utföra testerna.

Även Volvo Cars har varit sparsam med uttalanden men har till slut uttalat sig en gång till Göteborgs-Posten.

"Vi känner till incidenten och våra tankar är med den inblandade kvinnans familj. Uber samarbetar med lokala myndigheter i deras utredning", skriver GP.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du självkörande bilar är en god idé?
Tack för din röst!