Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Charles Cullen är en av USA:s värsta seriemördare

Nyheter | 02/09/2018 22:33

Charles Cullen är en av USA:s värsta seriemördare. I flera år mördare den tidigare sjuksköterskan människor innan polisen kom på honom.

Charles Cullen mördade i flera år innan polisen kom honom på spåren. Han är en av USA:s värsta seriemördare och ingen vet exakt hur många personer han mördat. En del säger att det rör sig om 40 personer, andra 100 och det finns även de som menar att Cullen har mördat över 200.

Cullen var den yngsta av åtta syskon och föddes i New Jersey. 1984 utbildade Cullen sig till sjuksköterska efter att ha slutat i flottan på grund av hälsoproblem. Morden började 1988 när Cullen jobbade på sjukhuset St. Barnabas Medical Center i New Jersey. 

De kommande fem åren fortsatte Cullen att döda patienter på sjukhuset med samma metod. En överdos av receptbelagd medicin, något som blev svårt att upptäcka. 

Fortsatte döda

Han lämnade sjukhuset 1992 efter att en intern utredning inleddes. Efter det började han på ett annat sjukhuset, den här gången i Phillipsburg, New Jersey. Det trots att utredningen på sjukhuset St. Barnabas kom fram till att Cullen troligen var mannen vars "misstag" kostade patienter sina liv. 

Men han anmäldes aldrig och kunde fortsätta på sin nya arbetsplats Warren Hospital. Det tog inte lång tid innan tre äldre kvinnor dog på sjukhuset. En av kvinnorna ska till och med ha sagt till familjemedlemmar och andra sjuksköterskor att det fanns en "läskig manlig sjuksköterska" som kom in till hennes rum om natten och gav henne en spruta när hon sov.

Misstankarna mot Cullen

Men ingen trodde henne och inte lång tid efter det hittades hon död i sängen. Under åren som gick flyttade Cullen ofta och hade nästan aldrig problem med att hitta ett nytt jobb. 

De sista offren mördades på Somerset Medical Center, även det i New Jersey. Men där blev personalen misstänksamma mot Cullen, bland annat ska han ha beställt receptbelagda läkemedel för patienter han inte hade ansvar för. Myndigheterna la även märke till sjukhuset efter fyra dödsfall. 

I oktober 2003 kontaktar sjukhuset polisen efter att en patient dött och utredningen mot Cullen inleddes.

Dömdes till elva livstidsdomar 

I december 2003 hade polisen tillräckligt med bevis mot honom och han arresteras för mordet på två personer. Under ett förhör lägger han alla korten på bordet och erkänner morden. Han berättar även att han har dödat flera andra patienter. 2004 står han skyldig till 13 personers död och två mordförsök. 

Cullen, som riskerade att dömas till dödstraff, gjorde ett avtal med myndigheterna och dömdes till 127 års fängelse. Men när polisen avslöjade flera dödsfall förlängdes straffet 2006 till elva livstidsdomar, skriver norska Side 3

Cullen ska ha erkänt 39 mord, men polisen är övertygade om att det handlar om hundratals. 

Här kan du läsa om Ted Bundy, även han en av USA:s värsta seriemördare. Eller så kanske du vill läsa om 4 hemska fall där seriemördare fortfarande går fria, det kan du göra här.

Har du läst om fallen tidigare?