Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inte många kan se vilken av bokstäverna "g" som är rätt

- 09/04/2018, 08:55 -

Det är inte så många vuxna som kan pricka ut den rätta formen av ett litet, så kallat "looptail", g. Det visar nämligen en ny studie från John Hopkins University. Ser du vilken form som är korrekt?

Vet du hur ett litet ”g” i formen "looptail" ser ut? 

Enligt en ny (och överraskande) undersökning så är det väldigt många vuxna som inte riktigt har koll på hur det ser ut. 

Forskare vid John Hopkins University i Baltimore, USA, har en teori om att det kan bero på att vi inte får lära oss dem i skolan, trots att sådana g:n används i många tidningar, böcker och magasin. 

– Vi tror att om vi tittar på något tillräckligt länge, speciellt om vi måste uppmärksamma en form som vi gör när vi läser, så vet vi hur den ser ut. Men våra resultat visar att så inte alltid är fallet, säger studieförfattaren och professorn Michael McCloskey till Metro Uk.

McCloskey fortsätter med att berätta att eftersom looptail-g inte är något vi får lära oss att skriva så lär vi oss heller inte den formen lika bra. 

John Hopkins University har släppt en studie
Ser du vilket som är rätt? Bildkälla: John Hopkins University

För att ta reda på hur mycket försökspersonerna i studien visste om formerna av bokstaven ”g” så fick de göra ett experiment i tre delar. I en av delarna undersökte de hur många som visste att det fanns två olika former av ett litet g. Då fick lista små bokstäver som hade två olika former. 

Bara 2 av de 38 vuxna listade bokstaven ”g” och bara en av dem kunde skriva formerna korrekt. 

I sista delen så fick 25 personer titta på fyra liknande former för att pricka ut rätt looptail-g – och bara sju personer hade rätt där, skriver Metro Uk

*Det rätta svaret på bilden ovan är högst upp till höger. Hade du rätt?*

Du kanske också är sugen på att lösa lite gåtor? För den här gåtan kan bara fem procent lösa – se efter om du en av dem här! Det finns också en gåta för barn som vuxna galna, klarar du av att svara på alla frågor?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.