Måndag 6 Dec
Stockholm

Efter 50 år hittades försvunna Louise – nu vet polisen vad som hände

Försvunnen person
Försvunnen person. Foto: Shutterstuck/TT

I oktober 1966 försvann 38-åriga Louise Pietrewicz. Nu har hon hittats på en plats som kan berätta sanningen om vad som verkligen hände den där dagen. Dagen hon lämnade sin 11-åriga dotter efter sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

38-åriga Louise Pietrewicz bodde på Long Island, USA, tillsammans med sin 11-åriga dotter Sandy Blampied och man Albin Pietrewicz

I oktober 1966 pussade och kramade hon sin dotter Sandy hejdå och försvann från staden med sin älskare och gifta polisen William P. Boken. Hon tog ut 10 000 svenska kronor från sitt konto och bara försvann, skriver Washington post.

Det skulle ta 50 år innan, nu 2018, polisen skulle försöka ta reda på sanningen om vad som egentligen hände den där hösten.

I älskaren Williams gamla källare gjorde polisen ett läskigt fynd. Bildkälla:TT

Till tidningen Suffolk Times berättade dottern Sandy att hennes mamma aldrig frivilligt skulle ha lämnat henne. 

– Hon skulle aldrig ha lämnat mig. Om hon levde någonstans hade hon ringt så att vi kunde vara tillsammans, har Sandy tidigare sagt. 

Och dotterns magkänsla visade sig stämma. I över 50 år var hennes mamma försvunnen. Ingen greps och inte heller någon kropp hittades. Hennes mamma glömdes så småningen om bort i myllret av brottslighet. 

Men 2018 förändrades allt. Den lokala tidningen Suffok Times släppte en dokumentär i tre delar om Louise försvinnande. Till slut så öppnades fallet upp igen – efter att mycket kritik riktats mot utredningen.

För två veckor sedan gjordes äntligen ett fynd. I älskaren Williams gamla källare hittades skelett och förra veckan kunde det identifieras. Det var Louise. 

Viktigt Vittne

Från oväntat håll fick också polisen hjälp. Williams ex-fru var den som tipsade polisen om vart Louise hade blivit begravd. Alltså i källaren. 

Källaren hade tidigare undersökts utan fynd. Men efter tipset från ex-frun så kunde polisen undersöka saken närmare. De hittade en ytterligare del av källaren där de tidigare inte letat. De fick gräva fram kvarlevorna.

Louise kvarlevor kunde hittas efter 50 år. Bildkälla: Shutterstuck

Blandade känslor för dottern

Till tidningen Suffolk Times berättade dottern hur hon bröt ihop när hon fick reda på att hennes mamma funnits inom räckhåll hela tiden. Och att hon antagligen gick ett tragiskt öde till mötes. 

– Det är surrealistiskt. Jag har många känslor. Jag är glad. Jag är ledsen. Jag är arg. Jag vill slå någon, säger Sandy till Newsday.

Hon berättade också att hon tror att William dödade henne samma dag som hon såg sin mamma för sista gången.

Vad hände med William?

Två dagar efter Louise försvinnande så gick polisen och misstänkta mördaren i pension. Vid tidpunkten så förhördes William men istället för att tas till rätten så skickades han iväg för psykiatrisk vård för att ha misshandlat sin dåvarande fru.

Efter det vet ingen vad som hände William. 

– Det var lätt att på den tiden försvinna under radarn, säger polisen Gerard Gigante om målet till Suffolk Times. 

Polisen har i efterhand fått hård kritik för att inte ha hittat kroppen tidigare. Det fanns tidigt många tecken på att William skulle vara skyldig till mordet. Han ska tidigare ha hotat henne med mord och hade många gånger varit aggressiv mot henne.

Alla papper som skulle ha dokumenterat utredningen förstördes. Alla förhör med William och andra personer som polisen ska ha pratat med finns alltså inte att tillgå, skriver Suffolk Times.

TV: Mamman anmälde Rebekah, 22, försvunnen – sen såg någon henne på tv

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst om det här fallet tidigare?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela