Söndag 3 Jul
Stockholm

Den lilla pojken föddes fyra år efter föräldrarnas död

Går det att få barn efter sin död?
Den lilla pojken föddes fyra år efter föräldrarnas död. Foto: Christine Olsson-TT/Pixabay (Bilden är ett montage)

En liten kinesisk pojke vars föräldrar förberett och frusit ned embryon strax innan sin död föddes nyligen. Cirka fyra år efter deras död.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En frisk liten bebis vid namn Tiantian föddes nyligen i Kina. Nu undrar ni säkert vad det är för märkvärdigt med det? Jo, hans föräldrar har nämligen varit döda sedan 2013.

Bilden är en genrebild. Bild: Pixabay

Föräldrarna, Shen Jie och Liu Xi, beslutade sig efter två års äktenskap att skaffa ett barn genom in vitro-fertilisering (även kallat IVF). Men fem dagar innan ett fertiliserat embryo skulle "placeras" i mamman så dog paret i en bilolycka, skriver The Guardian och hänvisar till kinesisk press.

Det som skedde efter dödsolycka kan bara kallas för en stressig kamp i rätten för Tiantians mor- och farföräldrar. De kämpade nämligen för att få den lagliga rätten till de fyra nedfrusna embryon som deras döda barn lämnade efter sig. Till slut gick de segrandes ur rätten i januari 2017.

Sedan dess har de letat efter en surrogatmamma i grannlandet Laos då surrogatmödraskap är olagligt i Kina. Och i december förra året föddes det lilla barnet i den kinesiska staden Guangzhou. Barnet fick namnet Tiantian som betyder ungefär "mer och mer" eller "varje dag" – och i mars firade familjen pojkens första 100 dagar i livet. 

Det här har naturligtvis fått stor medial uppmärksamhet och Beijing News träffade Liu Xis mamma och barnets mormor Hu Xinxian som säger att pojkens ögon såg precis ut som dottern, men att han "överlag såg mer ut som sin pappa".

Faksimil från Beijing News.

Tyvärr så hamnade familjen i ytterligare juridiska bekymmer efter födseln. De glada mor- och farföräldrarna var tvungna att ta fram dna-bevis för att bevisa att de faktiskt är släkt med den nyfödda pojken. Annars hade de inte fått agera vårdnadshavare.

Nu när familjen fått rätten på sin sida så finns det fortfarande ett litet problem. De vet nämligen inte hur de ska kunna berätta för Tiantian om hans föräldrar. Men enligt Guardian kommer de vänta tills han blir äldre – för att inte berätta är absolut inte ett alternativ.

Läs också en liknande historia där mamman blev gravid med sitt första barn – trots att hon aldrig haft sex. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

IVF
/
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.