Måndag 27 Jun
Stockholm

Tavla värd miljoner var försvunnen i 30 år – nu har den hittats

Chagalls berömda tavla
March Chagalls Othello och Desdemona. Foto: FBI

1988 stals den från en våning på Manhattan. Nu har Marc Chagalls "Othello och Desdemona" hittat hem igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den räknades som en av konstvärldens förlorade mästerverk. I 30 år har den franskryske målaren Marc Chagalls "Othello och Desdemona" varit försvunnen efter att ha stulits från en lägenhet i New York. Men nu är den hittad – och det är en ordentlig historia bakom. 

Ett inside-jobb

1988 stals tavlan från makarna Hellers hem på Upper east side på Manhattan. Men tjuven, som jobbade i byggnaden, fick snart vet hur svårt det är att sälja vidare stulen konst. Han kontaktade då en fifflare i Maryland som skulle hjälpa honom sälja tavlan. 

Men säljaren misstänkte att tjuven tänkte lura honom på pengar, och han behöll därför tavlan. Och där fick den ligga på vinden i en trälåda märkt "Misc. High School Art" i nära 30 år. 

Vid några tillfällen försökte mannen kontakta museer för att kunna sälja tavlan, men misstänksamma konstexperter på museerna gjorde affären omöjlig. 

Enligt New York Times är mannen, som nu är 72 år gammal, dödligt sjuk. Därför bestämde han sig för att överlämna den förlorade tavlan. 

– Det här konstverket är inte bara värdefullt sett till pengar, den har också en plats i konsthistorien. säger FBI:s Nancy McNamara i en pressrelease. 

Jaha, men hur mycket är då tavlan värd?! Chagall är faktiskt riktigt het bland samlare och konstkännare. Förra året såldes hans tavla "Les amoureux" för 235 miljoner kronor. 

Värd miljoner

Othello och Desdemona är inte riktigt lika spektakulär, och tillhör Chagalls tidigare verk. 

– Den är i bättre skick än vad vi hade räknat med. Men den är väldigt tidig, och jag vill inte klanka ner på tavlan allt för mycket, men den är inte min favorit, säger experten Chistopher Marinello vid firman Art recovery international till CNN. 

Men billig är den verkligen inte. Den som vill ha tavlan hängandes hemma hos sig kommer förmodligen få punga upp mellan 6-8 miljoner kronor på auktion. 

För 50 år sedan försvann Louise – nu vet polisen vad som hände.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du lämnat tillbaka tavlan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.