Måndag 27 Jun
Stockholm

Pojken hänger från fjärde våningen – då klättrar 22-årige Mamoudou upp

Verkliga Spindelmannen
Den 22-årige hjälten Mamoudou Gassan hyllas för sin hjälteinsats. Foto: Twitter/Ladyhaja, Twitter/Adil__Brown

Det är inte konstigt att 22-årige Mamoudou Gassama hyllas som en hjälte. När han såg ett fyraårigt barn hänga från en balkong i Paris visade han varför han nu kallas för "Spindelmannen från Mali".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vilken hjälte! I lördags klättrade en ung man vid namn Mamoudou Gassama upp till fjärde våningen enbart med hjälp av sin råstyrka via balkonger på fasaden för att rädda livet på en fyraårig pojke. Händelsen inträffade i norra Paris i lördags och nu hyllas den unge 22-årige invandraren från Mali på sociala medier.

Spindelmannen? Bild: Adil__Brown/Twitter

I videon ovan, som bland annat publicerades på Twitter, kan ni se hur 22-åringen med enorm styrka lyckas klättra upp de fyra våningarna och det är därför inte konstigt att han kallas för "Spindelmannen" av internationella medier. Den fyraårige pojken hänger ut från balkongen medan en man vid en närliggande balkong försöker att hålla fast i pojken.

När Mamoudou Gassama lyckas ta sig upp på den fjärde balkongen lyckas han med snabba reflexer få tag i pojken – och därmed rädda hans liv. 

Efter att pojken räddades kom brandkåren fram så det var tur att någon med extremt civilkurage agerade snabbt. 

– Som tur var fanns det någon som var fysiskt stark och som hade modet att rädda barnet, säger en talesperson för brandkåren till AFP via Guardian. 

Nu hyllas 22-åringen som en hjälte. Bild: Faksimil från BFMTV

Efter ett dygn blev den 22-årige hjälten intervjuad av media där han bland annat berättar att han "inte tänkte efter utan bara agerade". På frågan om han någonsin var rädd svarade han:

– Jag kände mig rädd när jag räddade barnet och det var inte förrän vi kom in i vardagsrummet som jag började skaka. Jag kunde knappt stå upp och behövde sätta mig ner.

På Twitter hyllas den 22-årige maliern av flera personer – bland annat av Paris borgmästare Anne Hidalgo som kallar honom för "Spindelmannen av det 18:e" som är en referens till distriktet där hjältemodet tog plats. Till nyhetsbyrån AFP säger hon:

– Han berättade för mig att han hade kommit från Mali för ett par månader sedan med drömmen om att skapa ett nytt liv här. Jag berättade då att hans heroiska akt är ett exempel för alla medborgare och att Paris absolut kommer att stötta honom i hans försök att bosätta sig i Frankrike.

Men hyllningarna slutar inte där! Även Frankrikes president Emmanuel Macron hyllade mannen för hans djärva insats och bjöd in honom till sin bostad vid Élyséepalatset. Han fick även guldmedalj – och franskt medborgarskap, skriver Franceinfo.

Frankrikes president hyllar "Spindelmannen". Bild: Thibault Camus/AP/TT

Någon som däremot inte hyllas är pojkens pappa som riskerar fängelse för att ha grovt försummat sitt barn. Vad han gjorde under tiden? Han var ute på ärenden i Paris och lämnade pojken helt ensam hemma. Mamman var inte i Paris under tiden, skriver Guardian.

Läs också om 19-årige Omid som visade stort civilkurage när han stoppade en misshandel på en buss i Malmö.

En annan "riktig Spindelmannen" är den här 17-åringen som kan klättra riktigt snabbt upp för en klättervägg – kolla in det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du stort civilkurage?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.