Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idag röstar Irland om abortförbudet

- 25/05/2018, 08:33 -

Idag kan en av världens hårdaste abortlagar äntligen förändras. På Irland är det i princip helt olagligt att göra abort, och idag ska landet folkomrösta om förbudet ska vara kvar eller inte.

Idag får irländarna chansen att säga sitt i abortfrågan. Landet har en av de strängaste abortlagarna i världen, och all form av abort är förbjudet. Till och med om kvinnan blivit våldtagen eller utsatt för incest. Före 2013 var det till och med olagligt även om kvinnans liv var i fara på grund av graviditeten – men lagen ändrades efter att en kvinna dött då hon nekades abort.

Även så kallade dagen efter-piller är olagliga.

Vad röstar de om?

Lagen har varit väldigt omdebatterad, och idag får irländarna alltså rösta om saken. Det handlar om det åttonde tilläget i grundlagen, som helt likställer kvinnans och det ofödda barnets liv. Det innebär att abort är totalförbjudet och blir detsamma som mord. Straffet kan bli upp till 14 års fängelse för både den gravida kvinnan och för läkaren som utförde aborten.

Det man nu röstar om är alltså att ta bort delen om abort ur grundlagen, så att regeringen kan ta fram en helt ny lagstiftning om abort.

Vilken sida kommer att vinna?

Ja-sidan verkar än så länge leda, alltså de som vill se en ny lagstiftning om abort. Strax över 50 procent uppger i en undersökning att de kommer att rösta ja till en ändring av grundlagen.

Irlands premiärminister Leo Varadkar har sagt att om ja-sidan vinner kommer ett lagförslag läggas fram som tillåter abort upp till vecka 12 av graviditeten. 

Varför är abortlagarna så hårda på Irland?

Irland är traditionellt sett ett konservativt katolskt land. De två stora partierna i landet är konservativa och en stor del av väljarna på Irland är troende katoliker. Kyrkan tappar dock allt fler följare, på grund av en rad skandaler de senaste tio åren.

Vad gör irländska kvinnor som vill göra abort?

De flesta reser över till Storbritannien, där abort är lagligt. Ungefär 3 000 irländska kvinnor gör detta varje år, enligt The Guardian. Runt 2 000 beställer abort-piller på nätet, och tar dem utan hjälp av läkare. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde Irlands abortlagstiftning förändras?