Norwegian kommer nu att tillåta trubbnosiga hundar och katter på deras flygplan – under vissa förutsättningar.
1 av 2
Norwegian kommer nu att tillåta trubbnosiga hundar och katter på deras flygplan – under vissa förutsättningar. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Gero Breloer/AP/TT
2 av 2

Norwegian förbjöd vissa hundar från att flyga – har nu ändrat sig

I veckan kom nyheten att trubbnosiga hundar och katter inte var välkomna ombord på Norwegians flygplan. Nu har de gjort en helomvändning – och här är varför.


Norwegian presenterade i veckan nya regler gällande trubbnosiga djur ombord på deras flygplan. Hund- och kattraser som mopsar och perser skulle snällt få stanna hemma, men helt plötsligt gjorde flygbolaget en helomvändning på onsdagseftermiddagen.

– Vi har fått väldigt mycket återkoppling från kunder om detta och det är grunden till att vi ändrar på reglerna. Vi har insett att det finns många gråzoner här och speciellt när det kommer till blandraser, säger Astrid Mannion-Gibson, kommunikationsrådgivare för Norwegian, till norska NRK.

Flera raser, som den här shih tzun, avråds fortfarande från att flyga med Norwegian. Bild: Jens Meyer/AP/TT

Avråder fortfarande

Norwegian vill fortfarande avråda ägare till trubbnosiga djur att flyga med hundarna eller katterna. Nu måste man som ägare skriva under ett formulär där man får acceptera riskerna som innebär att flyga med de här djuren. Så här står det nu på deras svenska hemsida:

"Flera Veterinärförbund runtom i världen informerar om att flygresor för brachycephaliska (trubbnosiga) hundar och katter innebär en ökad risk för andningsbesvär och överhettning på grund av ökad påfrestning vid flygning.

Om ditt husdjur är av brachycephalisk (trubbnosig) ras och du önskar resa med oss, kommer vi be dig att fylla i ett formulär vid incheckning, där du accepterar riskerna som är kopplade till flygresor för ditt husdjur."

Svårt med begreppen

Anledningen till att förbudet kom till från första början var för att Norwegian diskuterat saken med flera experter inom området – bland annat med Norsk Veterinærforening.

Ägare till trubbnosiga djur måste nu skriva under ett kontrakt innan de får flyga med sitt husdjur. Bild: Fredrik Sandberg/TT

– Ändringen blev gjord med de bästa av intentioner då flygresor med trubbnosiga djur innebär en förhöjd risk för just andningsbesvär och överhettning, säger Astrid Mannion-Gibson till NRK.

Det som många hundägare reagerade på var att begreppen trubbnosigt djur och brachycephalisk var alldeles för omfattande och att de själva inte tyckte att deras hund eller katt föll inom beteckningarna. Veterinären Mo Jørgensen förklarar begreppet så här för NRK:

– Begreppet avser faktiskt hundraser med platt och kort skalle – vilket i de flesta fall kommer att innebära en kortare näsa än den naturliga utvecklingen i hundfamiljen. Problemet med smala näsborrar, smal hals och stora munhålor innebär andningssvårigheter för de här raserna. Många ägare är inte medvetna om att hunden har svårt att andas eftersom de anser att andningen är "normal".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det bra att förbudet togs bort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.