Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danska förskolan har infört klädkod – förbjuder populära tryck

- 08/06/2018, 10:05 -

En förskola i Danmark har infört klädkod bland barnen, det för att det lätt kan bli en tävling om vem som har coolast kläder bland barnen. Därför förbjuder man Spiderman-tröjor och klänningar med prinsessor.

Kanske minns du din tid på förskolan som rolig och spännande, eller så kanske du inte minns den alls. Men något du kanske känner igen från skolgången var när dina vänner kom med nya coola kläder, och du blev lite lite avundsjuk.

Nu kommer t-shirts med tryck av racerbilar, Spiderman och klänningar med Disney-prinsessor eller blommor bli förbjudet på en förskola i Danmark. För den privatägda förskolan Mikael, som ligger i utkanten av Hjørring har nu infört en klädkod. 

Det för att förhindra att coola kläder med tryck inte ska skapa distans mellan barnen, skriver danska TV2 Nord.

– Vi kan se att det lätt blir en tävling bland barnen mellan tre och sex år om vem som har de coolaste eller finaste kläderna, och ett utanförskap för barnen som inte har "de rätta" kläderna. Det gäller både killar och tjejer, säger Line Jensen som jobbar på skolan, till tidningen. 

Jensen förklarar att förbudet ska ge barnen en mer harmonisk och lugn vardag där de inte ska behöva tänka på vilka kläder de har på sig, och om det är nya kläder. Men hon påpekar dock att det naturligtvis inte kommer finnas någon skoluniform och att föräldrarna generellt ska ha accepterat initiativet, rapporterar Jyllands-Posten.

För ett tag sedan skrev Nyheter24 om att allt fler förskolor och skolor förbjuder barnen att använda termen "bästa vän". Anledningen till det var för att barnen som inte har en bästa vän inte ska känna sig utanför om ordet slängs omkring med på förskolan. 

Men hur ser det ut i Sverige, har man förbjudit termen även här? Vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Du kanske också vill läsa om var barn som inte vaccinerats kan nekas plats på förskolan? Om du vill läsa mer om det så kan du göra det här

Borde fler förskolor ha så?