Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här kan barn som inte vaccinerats nekas plats på förskolan

- 12/09/2017, 08:00 -
Ett nytt danskt förslag kan neka frivilligt ovaccinerade barn att få plats på förskola i Köpenhamn.
1 av 3

Ett nytt danskt förslag kan neka frivilligt ovaccinerade barn att få plats på förskola i Köpenhamn.

TT (montage)

I Italien får förldrar som inte vaccinerat sina barn böter.
2 av 3

I Italien får förldrar som inte vaccinerat sina barn böter.

TT

Förslaget har mötts av en del kritik.
3 av 3

Förslaget har mötts av en del kritik.

TT

Så kallade "frivilligt ovaccinerade" barn kan inom kort nekas plats på förskola i Köpenhamn.

I Köpenhamn kan barn som inte blivit vaccinerade nekas en förskoleplats. Det framkommer i ett förslag från stadens integrationsborgmästare i samarbete med lokala föräldraföreningar.

– Vi är positiva till förslaget. Vi hade hellre sett en nationell lagstiftning, men det är ett bra första initiativ, säger Julie Kyndesgaard, ordförande för Köpenhamns föräldraorganisation till DR.

Hon hävdar fortsättningsvis att många föräldrar "glömmer att vaccinera sina barn".

Enligt en undersökning som släpptes i september är föräldrar i just Köpenhamn sämre än genomsnittet i landet på att vaccinera sina barn. Endast 82 procent av barnen har fullföljt det nationella vaccinationsprogrammet, jämfört med 85 procent i hela Danmark. 

Enligt SVT ligger samma statistik på 98 procent i hela Sverige. Vilket är en siffra som ligger över så kallad gruppimmunitet, där gränsen går vid 95 procent. Det innebär, kort förklarat, att det är väldigt osannolikt för en enskild individ att bli smittad när majoriteten är "skyddade" eller vaccinerade.

Förslaget har inte mötts positivt av alla då Läkarföreningen anser att det är de "oskyldiga barnen som drabbas". 

I år införde Italien böter för föräldrar som inte vaccinerat sina barn. Tidigare har ett liknande förslag lagts fram av bland annat Stockholms landstingsråd, Anna Starbrink (L), med syftet att "skydda dem som inte kan vaccinera sig", enligt TT. 

Läs också en debattartikel från Sofia Arkelsten (M) som skriver att "vi måste sluta lyssna på falska nyheter om vaccin".

TV: Larmet: Monsterfästingen finns nu i Sverige – sprider dödlig sjukdom

Är det rätt att porta ovaccinerade barn?