Forskare har hittat tre nya planeter i vårt solsystem.
Solsystemet - Foto: TT

Forskare kan ha hittat tre nya planeter i vår galax

Forskare har hittat tre störningar i gassystemet runt den nyfödda stjärnan HD 163296 . Detta tyder troligtvis på att det finns tre nya små planeter i vårt galax Vintergatan!


Forskare kan nu gjort en jätteupptäckt – nämligen tre stycken "nya" protoplaneter här i vår egen galax!

– Även om tusentals exoplaneter har upptäckts de senaste tiotal åren så är upptäckten av proplaneter framkanten av forskning, säger Christophe Pinte från Monash University i Australien och Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble, till Independent.

Forskare har hittat tecken på nya planeter i vår galax. Bildkälla: TT

Forskare hittade de tre nya planeterna genom att titta på störningar i gasen omkring den nyfödda stjärnan HD 163296. Om det inte funnits några planeter runt solen hade forskare sett ett tydligt mönster i vilket gasen rörde sig. Men icke. De såg att gasen inte rörde sig som den borde, skriver Independent

– Det skulle krävas ett relativt massivt objekt, som en planet, för att skapa lokala störningar i denna annars ordnade rörelse, säger Christophe Pinte.

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, eller ALMA som det också kallas, är den radioteleskopgrupp i Atacamaöknen i Chile som bland annat användes för att upptäcka störningar i vår galax. 

– Vi tittade på den lokaliserade, småskaliga gasrörelsen i stjärnans protoplanetiska skiva. Det här helt nya tillvägagångssättet kan avslöja några av de yngsta planeterna i vår galax, allt tack vare högupplösta bilderna från ALMA, säger Pinte.

Det är runt stjärnan HD 163296 som de tre planeterna ska ha bildats. Bildkälla: Unsplash

Även om det med stor säkerhet handlar om tre mindre planeter så finns det andra förklaringar till störningen i gasen runt stjärnan men det tre störningarna är det största beviset på att det kan finnas nya små planeter i vårt solsystem.

– Att mäta gasflödet inom en protoplanetisk skiva ger oss mycket större säkerhet om att planeter finns runt en ung stjärna".

Nyheter24 har tidigare skrivit om att ett nytt portabelt kärnkraftverk kan ta människan till mars och om hur stor risken är att jorden utplånas.

TV: Nasa: Så stor är risken att jorden utplånas

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på liv på andra planeter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.