Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sara, 16, drabbades av "tampongsjukan" – dog på klassresan

Nyheter | 01/07/2018 13:03

Förra året dog 16-åriga Sara under en klassresa i Vancouver. Nu har det kommit fram att tonåringens död kan av orsakats av toxic shock syndrome, eller tampongsjukan som det också kallas.

Förra året dog Sara Manitoski, 16, från British Columbia i Kanada under en klassresa i Vancouver. Enligt obducentens rapport ska tonåringen död orsakats av toxic shock syndrome, eller tampongsjukan som man också kan kalla det, enligt Daily Mail. 

Det var i mars 2017 som Sara var på en klassresa vid Hornby Island. När hennes rumskompisar skulle gå till frukosten så låg hon kvar i sängen och de gick. När de kom tillbaka från frukosten hade Sara inte rört sig, även fast hennes alarm ringde. 

Personalen på gymnasieskolan, elevens och även sjukvårdspersonalen utförde HLR och inget hände – 16-åringen kunde inte återupplivas. Kvällen innan hade hon klagat till sina vänner över att ha haft mensvärk och inte mått bra, men trots det varit med i dagsaktiviterna på klassresan, enligt Vancouver Sun.

Under middagen hade hon inte ätit så mycket, sedan gått till brasan och sedan tillbaka till stugan runt tiotiden på kvällen. 

Enligt rapporten hade man upptäckt en stam av stafylokocabakterier på en tampong på platsen, och det fanns även andra symptom som stämmer överens med tampongsjukan. 

Vad är tampongsjukan? 

Sjukdomstillståndet är extremt ovanligt och uppstår genom en bakteriell infektion. Bakterierna utsöndrar ett gift som leder till att blodtrycket sjunker snabbt. Det leder i sin tur till att vävnaden i kroppen inte får tillräckligt med syre. 

Det kallas tampongsjukan för att tillståndet toxic shock syndrome ofta drabbar personer som använder tampong. Ofta är det bakterien gula stafylokocker som orsakar infektionerna. Bakterierna återfinns redan på mellan varannan och var tredje person, men är i de flesta fall helt ofarliga.

Symptomen är influensalikande som feber, ont i huvudet, muskler, hals och hosta. Men också hudrodnad, röda ögon och tunga men även diarré och kräkningar. 

Här kan du läsa mer på tampongsjukan

Nyheter24 har även skrivit om Lauren, 24, som fick tampongsjukan och behövde amputera sina ben. Här kan du läsa mer om det.