Pojkarna i thailändska grottan: Dykare dog under räddningsinsats

- 06/07/2018, 08:27 -

En thailändsk dykare dog av syrebrist under räddningsinsatsen, när han var på väg tillbaka från att ha transporterat in lufttuber till fotbollslaget på 12 pojkar och deras tränare.

Den 2 juli hittades det thailändska fotbollslaget på 12 pojkar och deras tränare i Tham Luang Nan Non-grottan, där de gick in och försvann den 23 juni. Men trots att man hittat dem så kvarstår fortfarande arbetat att rädda dem ut ur grottan, då många ingångar bivit blockerad av ett monsunregn. 

På grund av ett nytt monsunregn som är på väg mot grottan har man tvingats att skynda på räddningsarbetet för att få ut pojkarna ur grottan. Under räddningsinsatsen så har nu en thailändsk dykare från flottans specialförband avlidit av syrebrist när han skulle transportera in lufttuber till pojkarna.

– En tidigare anställd hos SEAL som gått in som frivillig dog inatt vid klockan två, berättade guvernören Passakorn Boonyaluck till pressen enligt AP.

Dykaren blev medvetslös på tillbakafärden när han inte hade tillräckligt med luft för att klara sig, och man kunde inte rädda hans liv. 

Arpakorn Yookongkaew, som är kommendör, säger att man fortfarande måste tro på att de som arbetar för att rädda pojkarna kan göra sitt jobb, trots att man nu har förlorat en person under insatsen, skriver Aftonbladet

För en tränad dykare har det tagit mellan fem och sju timmar när man tagit sig in till pojkarna. Men den tiden kommer att bli längre, när dykarna ska ta sig ut med personer som inte är tränade. Pojkarna, som inte kan simma, har börjar träna med dykmasker. 

Dock efter en genomgång med läkare så visade tre av de 13 instänga att deras hälsotillstånd inte är starkt nog för att orka ta sig ut, har CNN tidigare rapporterat. 

Hur arbetar man för att få ut pojkarna ur grottan? 

Det var pratats om olika alternativ över hur man ska kunna få ut och rädda pojkarna och deras tränare. Det man gör nu är att man pumpar ut stora mängder vatten innan monsunregnet drar in och vattennivåerna höjs ytterligare. 

När man pumpat ut betydliga mänger vatten så hoppas man att det ska vara möjligt att dyka ut med dem, skriver Aftonbladet

Men man har även pratat om att vänta på att vattennivåerna i grottan ska sjunka. Något som kommer att ta flera månader, därför har man förberett med mat och liknande till  i upp till fyra månader. 

Sökinsatsen i den thailändska grottan. Bildkälla: Tham Luang Rescue Operation Center/TT
Sökinsatsen i grottan. Bildkälla: Tham Luang Rescue Operation Center/TT

Vad är det som har hänt? 

För snart två veckor sedan, den 23 juni, begav sig det thailändska fotbollslaget på 12 pojkar och deras tränare in i Tham Luang Nan Non-grottan. Men under tiden de var där inne blockerades flera av grottans ingånger av vatten, då vattennivåerna höjdes av ett monsunregn. 

I nio dagar sökte man efter dem och den 2 juli hittades dem av dykare. Men problemet hur man skulle rädda dem ur grottan kvarstod. I sökinsatsen har över 1 000 personer deltagit och förutom räddningsarbetare och dykarförband från Thailand har även experter från flera andra länder blivit inkallade. 

När man hittade pojkarna och deras tränare efter nio dagar så utbröt ett jubel utanför, då familj och släkt hade samlats och väntat. 

Att få ut pojkarna, som är mellan 11 och 15 år, och deras 25-årige tränare kommer att bli svår. För vägen ut är trång, lång och många delar vattenfyllda. 

Så här har säkerhetsexperten Pat Moret tidigare sagt till CNN: 

– Värsta tänkbara scenariot är att de tvingas dyka ut dem. Då kommer de att vara helt omslutna av vatten och bära en dykarmask eller någon form av dykarhjälm för att göra situationen aningen mindre stressande för dem. Men det kommer att vara en mycket skrämmande upplevelse.

Här kan du läsa mer om händelsen.

Har du följt händelsen?