Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är första bilderna på de thailändska pojkarna som räddades

Nyheter | 11/07/2018 15:59

Under tisdagen räddades de sista fyra pojkarna och deras tränare ut ur grottan i norra Thailand. Alla mår efter omständigheterna bra – här är det första bilderna på pojkarna efter det långa räddningsarbetet.

Fotbollslaget och deras tränare som räddades ur den thailändska grottan är i gott skick och mår bra, detta uppger Thailands hälsodepartement. Ingen av dem visar tecken på stress men många av dem har gått ner mycket i vikt. 

Nu har de första bilderna på pojkarna efter att de räddats ur grottan släppts, skriver SVT.

17 dagar tog det innan pojkarna och den 25-årige tränaren räddades ur Tham Luang-grottan i norra Thailand. Under tisdagen räddades de sista fyra pojkarna och fotbollstränaren. En av pojkarna samt tränaren hade en mildare form av lunginfektion, skriver Reuters, men i övrigt var de trots omständigheterna välmående. Samtliga personer som var fast i grottan vårdas nu på sjukhus. 

Här är pojkarna som räddades, de hålls nu isolerade på en avdelning på sjukhuset. Bildkälla: TT

– Enligt vår bedömning är de i gott skick och visar inte tecken på stress. De flesta pojkar förlorade i genomsnitt två kilo, säger Thongchai Lertwilairattanapong, från Thailands hälsodepartement.

De första bilderna har nu släppts från sjukhuset Chiang Rai Prachanukroh där pojkarna är inlagda. På bilderna kan man se hur pojkarna sitter i sina sängar på en isolerad avdelning på sjukhuset. Alla ligger i varsin sjukhussäng och har munskydd, alla vinkar mot kameran. En pojke håller ihop händerna och nickar i en tackrörelse mot kameran. 

– De är alla starka i både kropp och sinne, sa sjukhusdirektören Chaiwetch Thanapaisal under en presskonferens.

Risk för infektioner

Räddningsarbetet gjordes i etapper där de första fyra pojkarna räddades ur grottan under söndagen. De pojkarna kan nu gå och äta normalt, skriver Reuters. De fyra som räddades under måndagen får tills vidare nöja sig med mjukare mat. Flera av pojkarna hade önskat sig olika kötträtter, men läkarna har varit försiktiga med vad de tillåts äta. 

Men det finns även än andra skäl än bara maten att hålla pojkarna isolerade. Pojkarnas immunförsvar behöver byggas upp igen efter alla dagarna i grottan. De hålls nu isolerade tillsammans med fyra thailändska dykare och en läkare som stannade med dem i grottan under den sista tiden.

Under tiden de satt fast i grottan fick de släcka törsten med det vatten som rann längs med grottväggarna. Läkarna är därför oroliga för att det kan ha drabbats av olika typer av infektioner. Därför kommer alla tills vidare sitta isolerade i karantän, detta gör att pojkarna får träffa sina anhöriga genom en glasvägg. Dessutom finns en risk att det fått niphavirus från fladdermöss som kan ha funnits inuti grottan. 

Själva räddningsarbetet är avslutat och thailändska myndigheten har vidtagit extra säkerhetsåtgärder för att skydda besökare i grottan. 

Här kan du läsa en dag för dag rapport om vad som hände från att det fastnade i grottan tills alla räddades.

Har du följt händelserna från den thailändska grottan?