Dykare jobbade i tre dagar med att få ut pojkarna och deras tränare.
Enligt lokala medier har samtliga pojkar och deras tränare räddats ur grottan i norra Thailand - Foto: TT

Samtliga pojkar och deras tränare är räddade ur grottan i Thailand

I 17 dagar har arbetet med att få ut de thailändska pojkarna och deras fotbollstränare ur grottan i norra Thailand pågått. Nu är det glädjande nyheterna här – alla är räddade


De tolv thailändska pojkarna och den 25-åriga tränaren som varit instängda i den djupa Tham Luang-grottan i norra Thailand har nu räddats. Det rapporterar flera internationella medier. Den sista personen fördes i säkerhet strax innan klockan 14 svensk tid. I spelaren ovan kan du se händelseförloppet från att det fastnade i grottan tills de kom ut. 

Själva räddningsinsatsen pågick i tre dagar och inleddes under söndagen. Idag tisdag är samtliga tolv pojkar och deras fotbollstränare nu räddade enligt thailändska medier. 

Räddningsarbetet för att få ut de tolv pojkarna och deras fotbollstränare inleddes under söndagen. Enligt thailändska nyhetssajten Khao Sod English togs fyra av pojkarna nu ute ur grottan den dagen. Under måndagen fortsatte räddningsinsatsen efter resterande personer i grottan, arbetet med att få ut resterande pojkar och deras fotbollstränare tvingades påskyndas på grund av det kraftiga regnet. 

På måndag räddades ytterligare fyra pojke ut ur grottan.  Enligt uppgifter till SVT skulle den 25-årige tränaren har sagt att han kommer att lämna grottan sist.

Under söndagen kom uppgifter från thailändska myndigheter om att de första fyra, ännu oidentifierade, pojkarna hade kunnat gå själva mot det fältsjukhus som satts upp utanför grottan. Den första pojken kom ut ur grottan under söndagen klockan 17.40 lokal tid, strax därefter kom den andra pojken klockan 17.50. De senaste två kom ut senare under kvällen. De blev undersökta av vårdpersonal på plats, ännu finns inga uppgifter om pojkarnas hälsotillstånd. 

Pojkarna transporteras med ambulans till närmaste sjukhus för vård och hälsoundersökning.

Sammanlagt är det tolv pojkar, mellan 11 och 16 år, samt deras 25-årige tränare, från ett fotbollslag, som har suttit fångna i grottmassivet i norra Thailand under två veckors tid, för att läsa mer om händelser och hur räddningsarbetet började klicka här.

Pojkarna föras med en helikopter samt ambulans för att tas till sjukhuset Chiang Rai Prachanukroh.

Här är en sammanfattande lista dag för dag på vad som hänt sedan gruppen fastnade i grottan: 

Lördag 23 juni: Tolv pojkar och deras fotbollstränare försvann. Deras cyklar hittas i närheten av Tham Luang-grottornas öppning. Monsunensregnet har börjat.
Måndag 25 juni: Dykare ger sig in för att söka efter pojkarna, men utmaningar uppstår på grund utav kraftiga strömmar. Anhöriga väntar och ber utanför.
Onsdag 27 juni: Amerikanska militärer och brittiska grottdykare kommer och hjälper till i räddningsarbetet.
Torsdag 28 juni: Pumpar transporteras dit för att få ut vatten ut grottgångarna och man söker efter nya bergsöppningar med hjälp av drönare.
Måndag 2 juli: Dykare hittar hela pojkarna och deras tränare, alla är vid liv.
Tisdag 3 juli: Mat och värktabletter tas in till gruppen. Därefter börjar man träna gruppen att vara under vatten med syrgas och heltäckande ansiktsmask.
Fredag 6 juli: En erfaren dykare svimmar och avlider när han kommer ut, läs mer om det här.
Lördag 7 juli: Brev kommer ut – från pojkarna till deras föräldrar, och från tränaren som ber om förlåtelse.
Söndag 8 juli: Evakueringen börjar. Fyra pojkar räddas ur grottan.
Måndag 9 juli: Evakueringen återupptas. Rapporter har kommit om att ytterligare fyra pojke räddats under dagen.
Tisdag 10 juli: Evakueringen fortsatte och under dagen lyckades man rädda det återstående pojkarna i grottan samt deras 25-årige fotbollstränare. 

Källa: AFP

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt händelsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.