Fredag 16 Apr
Stockholm

De thailändska pojkarna talar nu ut om tiden i grottan

Thailändska fotbollslaget talar ut första gången sen de kom ut ur grottan
Thailändska fotbollslaget pressträff. Foto: TT Vincent Thian

Pojklaget och deras tränare som försvann in i en grotta i Thailand den 23 juni hittades efter nio dagar. Men nu efter att ha varit ute i åtta dagar håller de presskonferens och berättar om tiden i grottan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De thailändska pojkarna och fotbollstränaren som var fast i en översvämmad grotta i över två veckors tid har nu gjort sitt första offentliga uttalande under en presskonferens i Thailand.

Pojkarna i åldrarna mellan 11-16 år deltog i en live-sänd presskonferens. Där träffade de och svarade på journalisters frågor, som inlämnades in i förväg och godkändes av psykolog. Programmet gick live på dussintals kanaler och sändes över hela landet.

De hade på sig fotbollströjor och sparkade runt på en boll inne i studion när de och deras 25-åriga tränare fotograferades.

Thailändska fotbollslaget pressträff.
Fotbollslaget har nu varit ute i åtta dagar och talar för första gången ut offentligt. Bildkälla: TT/ Vincent Thian

Pojkarna log, viftade med händerna och hälsade glatt på journalisterna. De fortsatte sedan beskriva sin lättnad när de hittades av två brittiska dykare.

De berättade om hur de kände sig "yra och utsvultna under tiden i grottan, och de kämpade med att inte tänka på mat, eftersom det bara skulle göra dem hungrigare".

De beskrev hur de försökte att inte flytta eller röra på sig för att spara energi. Den enda vattenkällan de hade var vattendroppar som droppade från grottaket. Femte dagen försökte de gräva sig ut med stenar. De bad stundvis för att bli hittade.

Några ur den thailändska flottans Navy SEAL var involverade i uppdraget att hitta pojkarna och deras tränare. Men det var två brittiska grottdykningsexperter som hittade dem – nio dagar senare.

Nu säger några av pojkarna att "de vill bli Navy SEAL-dykare" medan de andra vill sikta på fotbollskarriärer.

Thailändska fotbollslaget är på pressträff.
I nio dagar var allt vatten de hade att dricka droppar från grottaket. Bildkälla: TT/ Vincent Thian

De berättade hur rädda de var när de insåg att de var fångade. En av dem sa att han var orolig att hans mamma skulle bli arg på honom, och de andra var mest oroliga över skoluppgifter.

Tränaren Ekapol Chanthawong sa att de flesta av pojkarna visste hur man simmade, och menade att medier var felinformerade i sina rapporter.

Thailändska fotbollslaget var på pressträff.
De är uttrycker en sorg över Saman Kunans bortgång under räddningsarbetet, och är samtidigt väldigt tacksamma. Bildkälla: TT/ Vincent Thian

Han berättade också om deras sorg över dykaren Saman Kunan som dog under räddningsarbetet.

– Jag är väldigt tacksam över att han offrade sig. Vi känner oss väldigt ledsna över att vara orsaken till hans bortgång.

Pojkarna lovade att "leva livet till fullo".

Alla de 13 sägs vara friska, har gått upp ungefär tre kilo och kommer fortsätta gå i terapi. Deras läkare säger till reportrar att de visar "stark anda" sedan de kom ut ur grottan.

Läkare, släktingar och vänner, några i gult traditionella kläder, hälsade på pojkarna och tränaren, som bar t-shirts med röda vildsvin på.

Thailändska fotbollslaget hade pressträff.
Första tiden i grottan tänkte och oroade sig barnen för saker som arga föräldrar och läxor. Bildkälla: TT/ Vincent Thian

Hundratals tjänstemän var inblandade i sök- och räddningsarbetet vid Tham Luang-grottan. Det var även thailändska flottans SEAL:s och frivilliga grottdykningsexperter från Storbritannien och andra länder.

Thailands justitieminister Tawatchai Thaikaew sa att journalisternas frågor lämnades i förväg, för de känner oro över effekterna all medieuppmärksamhet kan ha på pojkarnas psykiska hälsa, skriver Reuters.

Fotbollslaget försvann den 23 juni, läs mer om räddningsarbetet som följde här.

TV: Här är första bilderna på de thailändska pojkarna som räddades

Har du följt fallet med pojkarna i grottan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela