Se upp för het asfalt när du är ute och går med din hund.
Akta era hundars tassar - Foto: Unsplash

Asfalten bränner tassarna – nu varnar veterinärer hundägare

Att gå ut med hunden sker ju oftast per automatik. Men nu när vi är i sådan extrem hetta behöver du tänka ett varv till innan du beger dig ut på den heta asfalten. Veterinärer varnar för skållande asfalt.


Härligt med sol, värme, strand och bad va? Nja, inte bara. Den heta solen har på senaste tiden varit så varm så att vår asfalt blir upphettad till skållande temperaturer. Och nu varnar veterinärer hundägare för att den varma asfalten kan ge skador på hundarnas tassar, skriver BT.

När värmen stiger över 30 grader, som det förväntas göra de kommande dagarna, så blir den svarta asfalten otroligt het. Det kan orsaka mycket smärta för våra små fyrbenta vänner när de dras omkring på trottoarerna. 

– Den heta asfalten utgör risk för brännskador och obehag. Som regel lyfter hunden tassarna när den går på för heta ytor, men om man går en lång sträcka kommer hunden inte undan den heta asfalten och de kan få skador på tassarna. Där måste ägaren på andra sidan kopplet tänka till, säger veterinären Michael Wessel på Fasanvejens djurklinik i Danmark.

Våra hundar är ju utrustade med små skyddande kuddar på sina tassar, men även de har sina begränsningar.

– Hundens tassar har små kuddar som ett tjockt resistent lager. Men det kan ändå uppstå problem om hunden tvingas så för länge på samma varma yta, säger Michael och berättar hur hundägare har kommit till honom med skållad asfalt på sina hundars tassar.

Han fortsätter:

– Det gör ont på hundarna. Vanligtvis ser du rodnad och ömhet. Kuddarna kan vara slitna och det kan även ha utvecklats vätskesår. Det du kan hålla utkik efter är om din hund stannar mycket eller om den slickar sina tassar.

Övergiven katt fastnade i smält asfalt. Bildkälla: Dyrenes Beskyttelse

Asfalten kan bli så pass varm i solen så att den i stort sett smälter. I förra veckan fastnade en liten kattunge i smältande svart tjära mitt på en motorväg.

– Kattungen hittades med en tass som fastnat och den kördes därefter till veterinär. Efter att benet rengjordes med smör, sprit och schampoo så har kattungen lyckligtvis återhämtat sig helt, säger chefen för danska Dyrenes Beskyttelse, Susanne Kjeldal Jensen.

Smör, sprit och schampoo användes för att få bort all smält asfalt från kattungens ben. Bildkälla: Dyrenes Beskyttelse

Kattungen verkar inte ha någon ägare och djurrättsaktivister tror att den blivit övergiven.

– Katten är så pass tam så man märker att den är van vid människor, så det är ingen vildkatt.

Katten är omhändertagen och har ett nytt hem, skriver BT.

För att förhindra fler djur från att göra sig illa i den smältande asfalten uppmanar Wessel hundägare att vara uppmärksamma på sina djurs beteenden.

– Det kan vara att du först ser skador och sår mycket senare. Men ofta så visar hunden tecken direkt, för det är något som bränns riktigt ordentligt.

Det är inte bara asfalten som kan vara farlig för våra fyrbenta, utan nyheter24 har tidigare skrivit om vad du gör om du hittar en hund fast i en varm bil, läs mer om det här.

TV: Hund dog efter promenad i värmen – nu kommer varningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hund?
Tack för din röst!
Senaste nytt

General Motors lyfter vinstprognos

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.