Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

15-årig flicka fängslad efter abort –  våldtogs av sin bror

- 24/07/2018, 19:35

Fallet har nu skapat stor ilska i Indonesien – kritiker menar att domstolen inte förstått hur allvarligt fallet är.

Ett mycket uppmärksammat rättsfall rör just nu upp mycket starka känslor i Indonesien

Och det är inte så konstigt. I centrum står en 15-årig flicka som dömts till sex månader fängelse efter att ha gjort abort. Domen föll i förra veckan i Muara Bulian i Jambi-provinsen i Indonesien.

Graviditeten var ett resultat av att flickan blivit våldtagen av sin 17-åriga bror. Brodern har dömts till två års fängelse, men nu kritiseras rättegången av människorättsaktivister i Indonesien. 

– Det är tydligt att domstolen inte undersökt fallet och de bakomliggande orsakerna ordentligt, säger Maidina Rahmawati, forskningschef på den indonesiska juristorganisationen Criminal Justice Reform, till CNN. 

CNN skriver att brodern ska ha våldtagit flickan hela åtta gånger förra året, och det hela kom fram i ljuset när grannar till syskonparet hittade ett huvudlöst sex månader gammalt foster. Syskonens mamma misstänks nu för att ha ordnat aborten.

Båda tonåringarna kommer att avtjäna sina straff på ungdomskliniker, skriver CNN. 

I Indonesien är det olagligt för en kvinna att utföra abort, såvida kvinnans liv inte är i fara. Lagen är en kvarlämning från tiden då Indonesien var en holländsk koloni. Trots förbudet räknar FN med att en av fem graviditeter i Indonesien avslutas med abort.