Människan håller på att förstöra jorden.
Vi människor använder för mycket resurser för att vår jord ska klara av att reproducera det igen. - Foto: WWF

Earth Overshoot Day – jordens resurser minskar drastiskt

Från och med idag så har människan förbrukat den "budget" av resurser som jorden hinner reproducera på ett år. Och förbrukningen har ökat mer och mer för varje år.


Idag, den första augusti, infaller den så kallade Earth Overshoot Day. Det innebär att vi från och med idag och fem månader framåt lever på lånade resurser. Det är Världsnaturfonden som har publicerat beräkningarna och enligt dem så blir vår påverkan bara värre för varje år som går, vilket Aftonbladet har rapporterat om tidigare.

Sett till hur mycket vi människor förbrukar idag så hade vi behövt nästan en hel planet till för att inte använda för mycket resurser. Vi människor använder faktiskt så mycket resurser som 1,7 planeter hade kunnat producera årligen.

I sommar har vi upplevt extrem värme i Sverige med bland annat skogsbränder som följd. Detta menar Världsnaturfonden kommer bli allt vanligare i framtiden.

– I sommar har vi blivit smärtsamt påminda om det extrema vädret som kommer att bli allt vanligare i takt med att jordens medeltemperatur ökar, vilket är ett tecken på att jorden inte förmår att absorbera de utsläpp som vi genererar, säger Gunilla Elsässer, talesperson för Världsnaturfonden, skriver Aftonbladet.

Vad kan då varje individ själva gör för att minska sin klimatpåverkan?

– Vi måste drastiskt minska köttkonsumtionen och i stället gå över till vegetabiliska proteiner, och sluta slänga ätbar mat. På transportsidan behöver vi sluta transportera oss med fossila bränslen, framförallt bil och flyg, säger Gunilla Elsässer.

När har Earth Overshoot Day inträffat tidigare år?

Tittar man på när Earth Overshoot Day inträffade tidigare år så förstår man vilken extrem påverkan vi haft på jorden den senaste tiden.

1987 - 24 december

1990 - 13 oktober

1995 - 7 oktober

2000 - 25 september

2005 - 29 augusti

2007 - 19 augusti

2008 - 20 augusti

2009 - 24 augusti

2010 - 14 augusti

2011 - 11 augusti

2012 - 11 augusti

2013 - 10 augusti

2014 - 10 augusti

2015 - 9 augusti

2016 - 8 augusti

2017 - 2 august

Tittar man bara på Sverige så infaller vår Overshoot Day redan den fjärde april vilket inte bådar gott inför framtiden. Så glöm inte bort att försöka leva klimatsmart.

Den extrema värmen har verkligen påverkat måna människor den här sommaren. Men visste du att överdrivet varmt i din lägenhet faktiskt kan vara olagligt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för miljön?
Tack för din röst!