Branden härjar i norra Kalifornien
Branden är nu den största i Kaliforniens yta - Foto: Noah Berger/AP/TT/Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Branden i Kalifornien – se bilderna från katastrofen här

Branden norr om San Fransisco är nu den största i Kaliforniens historia. Runt 11 000 byggnader hotas av branden och 75 hem har redan förstörts. Tusentals människor har tvingats fly.


Just nu härjar en katastrofbrand i Kalifornien i USA, en brand som nu har blivit den största i statens historia och kallas för Mendocino Complex Fire. Branden norr om San Francisco hotar över 11 000 byggnader och har under två veckor förstört 75 hem. Sju personer har omkommit, skriver Aftonbladet

Branden är egentligen två bränder som bara härjar några kilometer ifrån varandra och har spridit sig över tre countyn: Mendocino, Colusa och Lake, skriver Dagens Nyheter. 

Men man arbetar för att släcka bränderna som en enhet. 

I nuläget är det bara 30 procent av tvillingbränderna som är under kontroll. I måndags var brandens yta 1 148,4 kvadratkilometer och den är därmed den största i Kaliforniens historia. Förra året i december härjade en brand i södra Kalifornien som då var den största dittills, och hade en yta på 1 140,8 kvadratkilometer. I den branden omkom två personer och 1 000 byggnader förstördes,  skriver Expressen

Bilder från branden i Kalifornien. Bildkälla: Noah Berger/AP/TT/Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Enligt ABC News startades bränderna när gnistor från stålet på en däck som punkterat på en lastbilstrailer.

Det är i nuläget över 14 000 brandmän som försöker släcka ett dussin bränder i Kalifornien. 

– Jag minns för några år sedan när vi hade omkring 10 000 till 12 000 brandmän som var aktiva i delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington. Vi har aldrig haft 14 000 som nu, säger Scott McLean, som är talesperson för departementet för skogs- och brandförsvar, till AP. 

Se fler bilder från branden i videon ovanför. 

Den senaste månaden har även Sverige drabbats av allvarliga skogsbränder, här kan du läsa allt om det

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!