Island hade den sämsta sommaren på 100 år
Europeiska landet hade den sämsta sommaren på 100 år - Foto: Ella Jardim/Unsplash/TT/Pontus Lundahl

Island har haft den sämsta sommaren på 100 år

Den svenska sommaren har varit den varmaste på över 200 år men samtidigt har ett annat land haft den sämsta sommaren på 100 år.


Sommaren i Sverige, och Europa, har ovanligt het och bjudit på över 35 grader på flera ställen. Faktiskt så har denna svenska sommar varit den varmaste på 260 år, vilket också var då man började föra statistik.

I veckan kom också en värmebölja från Afrika till Sverige, samma värmebölja som ledde till att det blev runt 50 grader i Spanien och Portugal veckan innan. Men det finns ett land i Europa som inte haft känt av samma värme som vi, faktum är att det landet har haft den sämsta sommaren på 100 år.  

För den värmen vi har känt av i övriga Norden och många andra länder i Europa har inte riktigt känts av på Island, skriver The Guardian. 

I Storbritannien har det varit varmare än vad det brukar vara och meteorologen Trausti Jonsson menar att det vädret man känt av på Island är nära sammankopplat med det väder som är i Storbritannien. 

– Reykjavikborna tar stöten när solen skiner över Storbritannien och södra Skandinavien, berättar Jonsson för The Guardian. 

– Ofta är vårt väder det diametralt motsatta till det som råder på Island. Geografin är sådan att jetströmmens utbredning antingen ligger över Island eller över Storbritannien.

I södra Island så har väderinstitutet även gått ut med en gul vädervarning. Är man festivalbesökare på Västmannaöarna så rekommenderas man att säkra föremål och tält, skriver isländska Morgunbladid.

Vad är en jetström?

De kraftiga vindarna som bildas i vår atmosfär när kall och betydligt mycket varmare luft möts kallas för jetströmmar. 

Jetströmmarna är smala och kraftiga och uppträder i hundratals kilometer breda och tusentals kilometer långa stråk, enligt SMHI.

Natten till tisdagen var det faktiskt minusgrader på tre platser i Sverige – ja, du läste rätt. Vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Orkar du inte vänta på svalare väder i Sverige? Här är fem platser du kan resa till där det är svalt och skönt nu. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du till hösten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.