Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsdömda Billy Ray Irick avrättad i natt – bad om förlåtelse

- 10/08/2018, 10:37 -

Dödsdömda pedofilen och mördaren Billy Ray Irick har avrättats i ett högsäkerhets fängelse i delstaten Tennessee, USA, efter ha suttit i fängelse sedan 1986.

Billy Ray Irick dömdes 1986 till döden efter att ha våldtagit och mördat Paula Dyer, en sjuårig flicka som han passade åt hennes föräldrar, rapportera The Sun

Torsdagen den nionde augusti, avrättades Billy Ray Irick på Riverbend Maximum Security Institution i delstaten Tennessee, USA.

Inför avrättningen hade Paula Dyers familjemedlemmar samlats i ett rum för att få vittna avrättningen. När gardinerna drogs undan kunde familjen se Irick fastspänd på en bår i avrättningssalen. Innan själva avrättningen började fick Irick möjlighet att säga några sista ord, vilket han avböjde. 

Men han ångrade sig när väl avrättningen hade satt igång. 

– Jag vill bara säga att jag är väldigt ledsen för vad jag har gjort. Det är allt, sa Billy Ray Irick precis innan giftet hade börjat verka.

Vittnen har berättat om förloppet och sa att kort efter att han sagt sina sista ord så började han hosta och ta djupa andetag. Kort där efter tog han sitt sista andetag, rapporterar The Sun.

Första avrättningen sedan 2009

Avrättningen av Billy Ray Irick var den första på nästan tio år i delstaten Tennessee. Senast en person avrättades i delstaten var i december 2009 när Cecil Johnson avrättades för tre mord utförda under ett rån 1980, skriver The Sun.

Dödsdömda får alltid önska en sista måltid. Irick valde att beställa en hamburgare, lökringar och en läsk som sista måltid.   

När Irick väl hade somnat in uttalade sig advokat Herbert Slatery om avrättningen i ett uttalande till pressen. I uttalandet förklarade han att rättvisan äntligen var skipad för Paula Dyer men att det egentligen hade tagit för lång tid. 

– Jag hoppas att kvällens avrättning hjälper minska sorgen som Paulas familj levt med så pass länge. Jag hoppas även att avrättningen blir avslutningen på det jobbiga kapitel som det har varit i deras liv, skriver Herbert Slatery i uttalandet.

Protester

Bara timmar innan avrättningen avslog högsta domstolen i USA Iricks önskan om att skjuta upp avrättningen, skriver The Sun. 

Dödsstraff är väldigt omtvistat i USA och mellan åren 1972 till 1976 var det olagligt att döma folk till döden. Och likt under de flest avrättningarna så var det även protester inför avrättningen av Billy Ray Irick. 

Protesterna hjälpte dock inte och avrättningen fullföljdes vid cirka 19:30 lokaltid.

Människosamling protesterar mot dödsstraff i USA.
Människor har samlats för att protestera mot avrättningen på Billy Ray Irick. Bildkälla: Mark Humphrey/TT

Under dagen kom nyheter om att Peter Madsen som sitter dömd för mordet på den svenska journalisten Kim Wall ska ha blivit misshandlad i fängelset. Misshandeln ska ha varit utförd av en 18-årig medfånge, här kan du läsa mer om den händelsen.

Borde dödstraff avskaffas?