Tisdag 30 Nov
Stockholm

12–åring får tredje gradens brännskador efter "Youtube-utmaning"

En av de senaste galna Youtube-utmaningarna är den så kallade "fire" challenge, som går ut på att unga sätter sig själva i brand. Och nu ligger en 12-årig flicka i kritiskt tillstånd, med tredje gradens brännskador, efter att ha testat utmaningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Då och då dyker det upp en ny, helt galen, internettrend. För ett tag blossade den så kallade "condom challenge" upp på nytt. Utmaningen som tog internet med storm för första gången 2013 går ut på att den utmanade snortar en kondom

Ja, du hör ju. 

Något som verkar vara en röd tråd för dessa typer av utmaningar är att den ena är dummare än den andra. En trend som var särskilt tragisk och avhumaniserande var den så kallade "hobo challange" som gick ut på att unga tävlade med varandra genom att ta selfies med hemlösa människor

I bästa fall slutar dessa trender bara med tanklösa videos och bilder som sprids i den virala sfären. Men då och då får dessa utmaningar tragiska konsekvenser.

Denna gång har en tolvårig flicka skadats så allvarligt att hon vårdas på intensiven med tredje gradens brännskador över större delen av kroppen. 

Det var när 12-åriga Timiyah Landers, från Michigan, USA, försökte sig på Youtube-utmaningen"fire challenge" som hon skadades allvarligt. Enligt läkare på Childrens Hospital i Michigan kommer läkningsprocessen ta flera månader och hon kommer att behöva genomgå flera smärtsamma hudtransplantationer. 

En bild på Timiyah på sjukhuset. Bildkälla: Facebook

Livsfarliga "Fire challenge" går ut på att den utmanade ska hälla desinfektionssprit på sig själv och sedan tända eld. Och när Brandi Owens kom in i sitt kök bevittnade hon konsekvens av utmaningen – där stod hennes tolvåriga dotter Timiyah i lågor och skrek förtvivlat på hjälp.

Tillsammans med sin fästman lyckades Brandi släcka lågorna och föra sin dotter till sjukhuset.

– Jag agerade mest reflexmässigt, jag kunde inte ens känna elden, det enda jag visste var att jag behövde rädda min dotter, säger Brandi Owens i en intervju med The Washington Post

När händelsen ägde rum fanns också några av Timiyahs vänner på plats och efter sjukhusbesöket började mamma Brandi fråga om vad det var som hade hänt. 

Hon fick då reda på att flickorna hade hjälpts åt att badda Timiyahs armar och men med desinfektionen och sedan tänt eld. Flickorna hade bestämt sig att prova efter att de hade hört om en vän som gjort utmaningen och "lyckats" – alltså lyckats släcka lågorna snabbt.

Timiyahs mamma tror också att parfymen och hudkrämen som Timiyah hade på sig ytterligare försvårade släckningen av lågorna. 

– När hennes vän tände eld på henne blev det i princip som en mindre explosion på grund av desinfekitionen och parfym som hon hade på sig. De förklarade att de inte visste att det skulle bli så. Om man kan ta något positivt från situationen är det väl att andra barn förhoppningsvis ser detta som en varning, säger Brandi.

Har du provat någon Youtube-utmaning?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela