Tisdag 30 Nov
Stockholm

Ny studie: nästfödda barn är mer troliga att bli kriminella

Ny studie visar att nästfödda barn löper större risk att bli kriminella
Nästfödda barn har större chans att bli kriminella. Foto: TT, Unsplash

Känner du någon som ofta hamnar i trubbel? Bryter mot lagen upprepade gånger? Då kan den personen vara född som andra barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi vet ju redan att förstfödda barn är smartare än sina syskon (i alla fall enligt den här studien), men nu får vi även reda på att barn som är födda på andraplats, är mer troliga att bli kriminella, och hamna i trubbel.

Det är enligt en studie gjord av forskare vid MIT, Northwestern och Floridas universitet bland annat. De har studerat tusentals syskonpar (främst bröder) i Danmark och Florida, och har sedan kommit till den här slutsatsen.

Efter att ha samlat data så har de alltså kommit fram till att nästfödda barn är hela 25 till 40 mer troliga att hamna i kriminella sammanhang. Både som barn i skolan och ute i vuxenvärlden.

– De förstfödda har folk de ser upp till, förebilder, som är vuxna. Och det barn som kommer näst på tur har förebilder som är ungefär bara två år äldre, alltså deras äldre syskon, säger Joseph Doyle från MIT till NPR.

Föräldrars förhållningssätt förändras

En eventuell förklaring till detta, är att föräldrars förhållningssätt och uppfostran kan komma att förändras vid varje födsel, enligt NPR. Till exempel, förstfödda barn får ofta fullkomlig uppmärksamhet från sina föräldrar, medan yngre barn måste tävla om uppmärksamhet. Och eftersom familjen växer, så förändras även dynamiken.

Men inget att oroa sig för, om du nu skulle råka vara på andraplats i syskonskaran. Den här studien betyder inte att du är förbannad av ett liv fullt med bråk, brott och våld. Det är mer bara bevis för att det faktiskt påverkar oss beroende på vilken ordning vi är födda i. 

Men, något som äldre syskon faktiskt är sämre på är att göra än sina småsyskon är att köra bil. Detta är enligt en studie utförd av Privilege Car Insurance, ett bilförsäkrings-företag i England. Studien gjordes på nästan 1 400 personer. Läs mer om det här.

Vad tror du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela