Onsdag 8 Dec
Stockholm

Idag kommer Peter Madsens nya dom – vill få tidsbestämt straff

Idag kommer Peter Madsens nya dom
Idag kommer Peter Madsens nya dom. Foto: Johan Nilsson / TT /Niels Hougaard/Ritzau/ AP

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på Kim Wall i Danmarks motsvarighet till tingsrätten. Madsen överklagade omedelbart domen och idag är det dags för en ny dom att falla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I augusti 2017 mördade danska Peter Madsen den svenska journalisten Kim Wall. Hennes kropp hittades sedan styckad i Kögebukten utanför Köpenhamn. 25 april 2018 dömdes han till livstids fängelse för mord, sexualbrott av försvårande karaktär och brott mot griftefriden i Köpenhamns byret, vilket motsvarar den svenska tingsrätten.

Peter Madsen överklagade genast domen till Landsretten, vilket motsvarar den svenska hovrätten. Idag faller domen i Østre Landsret. 

Madsen och hans försvarare vill få hans straff tidsbestämt. Men åklagaren är inte alls inne på samma spår utan vill att straffet återigen blir livstids fängelse. Åklagare Kristian Kirk menar att rätten måste ta hänsyn till rättspsykiatriska utlåtanden om Madsen och risken för återfall. Rättsläkare har fastslagit att Madsen är patologisk och manipulativ lögnare, skriver Aftonbladet

Kommer sitta inlåst på Herstedvester

Peter Madsen satt under den första tiden efter domen i april på Storström fängelse i Köpenhamn men flyttades under sensommaren 2018 till Herstedvester fängelse utanför Köpenhamn. På Herstedvester  sitter några av Danmarks värsta fångar, och fängelset ska vara specialiserat på behandling av personer som anses vara farliga och sexualförbrytare. 

Oavsett vilken domen blir idag är det högst troligt att Peter Madsen kommer att sitta många år på Herstedvester. 

– Han är den typiske intagne. Han är vår målgrupp. Vi har stor erfarenhet av sådant. Det är också här man kan få kemisk kastration. En del tar emot det som ett villkor för att bli frisläppta, säger ”Sören”, kriminalvårdare och skyddsombud, som inte vill ha sitt namn publicerat på grund den riskgrupp av människor han arbetar med till Aftonbladet.

Ska sitta inlåst med kvinnor

Herstedvester påminner om det svenska fängelset Kumla, men i det danska fängelset har fångarna större frihet vad gäller att umgås med varandra. Istället för att vara uppdelade i sektioner kan de träffa varandra. På Herstedvester finns även tio kvinnor bland de 150 fångarna. 

Dessa komma Peter Madsen träffa under dagliga aktiviteter. "Sören" som jobbar på fängelset menar att det kan vara en utmaning att kvinnor och män sitter inlåsta på samma fängelse. Han säger att det inte är helt ovanligt att par bildas och att fångar gifter sig med varandra, det skriver Aftonbladet. 

Domen från Østre Landsret väntas någon gång under fredagen.

Medan Peter Madsen suttit inlåst har inlägg skrivits på Facebookkontot som tros tillhöra honom, och där söker han brevvänner. Läs mer om det här

Kommentera
Kopiera länk
Dela