Idag kommer Peter Madsens nya dom
Idag kommer Peter Madsens nya dom - Foto: Johan Nilsson / TT /Niels Hougaard/Ritzau/ AP

Idag kommer Peter Madsens nya dom – vill få tidsbestämt straff

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på Kim Wall i Danmarks motsvarighet till tingsrätten. Madsen överklagade omedelbart domen och idag är det dags för en ny dom att falla.


I augusti 2017 mördade danska Peter Madsen den svenska journalisten Kim Wall. Hennes kropp hittades sedan styckad i Kögebukten utanför Köpenhamn. 25 april 2018 dömdes han till livstids fängelse för mord, sexualbrott av försvårande karaktär och brott mot griftefriden i Köpenhamns byret, vilket motsvarar den svenska tingsrätten.

Peter Madsen överklagade genast domen till Landsretten, vilket motsvarar den svenska hovrätten. Idag faller domen i Østre Landsret. 

Madsen och hans försvarare vill få hans straff tidsbestämt. Men åklagaren är inte alls inne på samma spår utan vill att straffet återigen blir livstids fängelse. Åklagare Kristian Kirk menar att rätten måste ta hänsyn till rättspsykiatriska utlåtanden om Madsen och risken för återfall. Rättsläkare har fastslagit att Madsen är patologisk och manipulativ lögnare, skriver Aftonbladet

Kommer sitta inlåst på Herstedvester

Peter Madsen satt under den första tiden efter domen i april på Storström fängelse i Köpenhamn men flyttades under sensommaren 2018 till Herstedvester fängelse utanför Köpenhamn. På Herstedvester  sitter några av Danmarks värsta fångar, och fängelset ska vara specialiserat på behandling av personer som anses vara farliga och sexualförbrytare. 

Oavsett vilken domen blir idag är det högst troligt att Peter Madsen kommer att sitta många år på Herstedvester. 

– Han är den typiske intagne. Han är vår målgrupp. Vi har stor erfarenhet av sådant. Det är också här man kan få kemisk kastration. En del tar emot det som ett villkor för att bli frisläppta, säger ”Sören”, kriminalvårdare och skyddsombud, som inte vill ha sitt namn publicerat på grund den riskgrupp av människor han arbetar med till Aftonbladet.

Ska sitta inlåst med kvinnor

Herstedvester påminner om det svenska fängelset Kumla, men i det danska fängelset har fångarna större frihet vad gäller att umgås med varandra. Istället för att vara uppdelade i sektioner kan de träffa varandra. På Herstedvester finns även tio kvinnor bland de 150 fångarna. 

Dessa komma Peter Madsen träffa under dagliga aktiviteter. "Sören" som jobbar på fängelset menar att det kan vara en utmaning att kvinnor och män sitter inlåsta på samma fängelse. Han säger att det inte är helt ovanligt att par bildas och att fångar gifter sig med varandra, det skriver Aftonbladet. 

Domen från Østre Landsret väntas någon gång under fredagen.

Medan Peter Madsen suttit inlåst har inlägg skrivits på Facebookkontot som tros tillhöra honom, och där söker han brevvänner. Läs mer om det här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.