Måndag 25 Okt
Stockholm

Peter Madsen kommer flyttas till Herstedvester fängelse

Peter Madsen avtjänar livstidsstraff för mordet på journalisten Kim Wall
Peter Madsen ska flyttas till Herstedvester fängelse, som ligger utanför Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson/TT/Niels Hougaard/AP/TT/Johan Nilsson/TT

Peter Madsen har fått sin önskan uppfylld och kommer att få flyttas från Storström fängelse till Herstedvester fängelse. När flytten blir av är fortfarande oklart. Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på Kim Wall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under fredagsmorgonen som nyheten om att Peter Madsen kommer att få byta fängelse kom. Det efter att han förra veckan blev misshandlad av en 18-årig intagen på Storström fängelse, där Madsen sitter idag. 

Men nu kommer Madsen att flytta från Storström fängelse till Herstedvester fängelse, men när flytten kommer att äga rum är fortfarande oklart. Madsens försvarsadvokat, Betina Hald Engmark, bekräftade att det har blivit beviljat. "Det kommer att ske när det finns en ledig plats" skriver hon i ett sms till danska Ekstrabladet.  

På Herstedvester fängelset sitter några av Danmarks värsta fångar och ska vara specialiserat på behandling av personer som anses vara farliga och sexualförbrytare. På Herstedvester sitter främst personer som begått mord, grov misshandel och våldtäkt.

Herstedvester ligger utanför Köpenhamn. Bildkälla: Google Maps

Herstedvester 

Herstedvester fängelset byggdes år 1935 och är beläget utanför Köpenhamn. Totalt sitter det 151 intagna i fängelset och av dessa är 95 procent är män. Fängelset skriver på sin hemsida att man försöker att rehabilitera de intagna genom att efterlikna livet på utsidan. 

Detta gör de genom att erbjuda flera olika jobb samtidigt som de intagna kan ägna sig åt flera olika fritidssysslor. De har även flera skyldigheter, det vill säga att de minst måste jobba eller studera 37 timmar i veckan. De intagna har även möjlighet att umgås med varandra, om de inte önskar att hålla sig för sig själva. I fängelset har de intagna även rätt till en timmes besök varje vecka. 

Herstedvester fängelse. Bildkälla: Herstedvester fängelse

Enligt fängelset så ger man behandling till de intagna genom framförallt tre olika mål. Vilka är följande normalitet, kontroll och reintegration.

Normalitet - innebär att fängelset verkar för att de intagna ska få leva så likt ett vanligt liv som möjligt. Det innebär även, att den intagne har samma rättigheter som viken medborgare som helst.

Kontroll - Fängelset kontrollerar de intagna för att se till så att de kan reglera deras beteenden samt ser till så att de följer fängelsets regler och föreskrifter. 

Reintegration - Fängelset arbetar även för att den intagne ska kunna återgå till ett normalt liv efter avtjänat straff. 

På fängelset kan man studera bland annat engelska, danska och grönländska eller matematik och arbeta varje dag mellan 07 och 15. En verkstad finns även på fängelset. Man kan också tvätta, laga mat och städa efter arbetstimmarna. Det är tillåtet att ha egna hygienartiklar och kläder, men ingen egen elektronik. Men möjligheten att hyra Playstation 2, cd-spelare eller tv finns.  

"Lyxfängelse" 

Fängelset där Madsen sitter nu, Storström fängelse, öppnades i september 2017 och räknas som ett av världens lyxigaste fängelse. 

"Storström Fängelse sätter ramarna för världens mest humana slutna fängelse med en arkitektur som stöder de intagnas psykiska och fysiska välbefinnande och som samtidigt är en säker och bekväm arbetsplats för de anställda" arkitektbyrån C.F Møller om fängelset på deras hemsida.

Avtjänar livstidsstraff

Det var den 25 april 2018 som Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim WallHan avtjänar sitt livstidsstraff på Storström Fängelse i Köpenhamn, men ska nu alltså byta Herstedvester fängelse.

Peter Madsen dömdes för mord, sexualbrott under särskilt försvårade omständigheter och brott mot griftefriden. Madsen kommer att överklaga sin dom i september. 

Här kan du läsa om bevisen som fällde Peter Madsen.

Har du följt fallet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela