Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskaren varnar – spanska sjukan kan komma tillbaka

Nyheter | 21/09/2018 19:01

Spanska sjukan var en extremt dödlig influensa som härjade i hela världen omkring 1918-1920. Nu varnar en forskare att den kan komma tillbaka någon gång under 2000-talet.

Forskare varnar för att spanska sjukan kan återvända under 2000-talet, rapporterar Metro UK

Spanska sjukan härjade runt om i hela världen runt slutet av första världskriget. Den extremt dödliga influensan drabbade främst människor i 20-40-årsåldern som annars var friska. Detta gjorde influensan speciell, eftersom det oftast är barn och gamla som insjuknar av virusspridningar.

Och nu kan alltså skräckinfluensan åter vara på väg tillbaka enligt forskare. Det var i programmet BBC Breakfast, som doktorn Fari Ahmad förklarade att sjukdomen skulle kunna komma tillbaka någon gång under 2000-talet. 

– I teorin så är influensan inte helt borta och den är inte heller ofarlig för oss nu, sa Fari Ahmad i BBC Breakfast.

Men Ahmad förklarar även att man inte ska gå runt och vara rädd i onödan eftersom det finns mer kunskaper om sjukdomen idag än tidigare. Samtidigt höjer han ett varningens finger för att ha en övertro på förståelsen för sjukdomen.

– När spanska sjukan pågick så tror jag inte att människor riktigt förstod vad som hände. Idag förstår vi dock hur influensan spreds så jag tror att vi är mer förberedda. Men samtidigt så ska vi inte ha en övertro på kunskapen, förklarade Ahmad i BBC Breakfast.

500 miljoner insjuknade

Spanska sjukan var extremt smittsam och totalt räknar man med att 500 miljoner människor insjuknade runt om i hela världen, det vill säga cirka en tredjedel av jordens befolkning då. Det finns dock ingen exakt statistik på hur många människor som dog under influensatiden men man räknar att det kan ha varit upp mot 50 miljoner människor, rapporterar Metro UK.

En stor del i att så många insjuknade tror man beror på att hygienen bland människor och på sjukhus under tiden som sjukdomen härjade var sämre än vad den är idag.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att influensa smittar på ett helt annat sätt än man tidigare har trott. Är du intresserad att veta hur du blev sjuk förra gången så borde du läsa den här artikeln

Är du rädd för att den ska komma tillbaka?