Bild från 1918 på folk drabbade av spanska sjukan. Kvinna som ligger och är sjuk.
Forskare varnar för att spanska sjukan kan återvända igen. - Foto: Okänd/TT/isabell Höjman/TT

Forskaren varnar – spanska sjukan kan komma tillbaka

Spanska sjukan var en extremt dödlig influensa som härjade i hela världen omkring 1918-1920. Nu varnar en forskare att den kan komma tillbaka någon gång under 2000-talet.


Forskare varnar för att spanska sjukan kan återvända under 2000-talet, rapporterar Metro UK

Spanska sjukan härjade runt om i hela världen runt slutet av första världskriget. Den extremt dödliga influensan drabbade främst människor i 20-40-årsåldern som annars var friska. Detta gjorde influensan speciell, eftersom det oftast är barn och gamla som insjuknar av virusspridningar.

Och nu kan alltså skräckinfluensan åter vara på väg tillbaka enligt forskare. Det var i programmet BBC Breakfast, som doktorn Fari Ahmad förklarade att sjukdomen skulle kunna komma tillbaka någon gång under 2000-talet. 

– I teorin så är influensan inte helt borta och den är inte heller ofarlig för oss nu, sa Fari Ahmad i BBC Breakfast.

Men Ahmad förklarar även att man inte ska gå runt och vara rädd i onödan eftersom det finns mer kunskaper om sjukdomen idag än tidigare. Samtidigt höjer han ett varningens finger för att ha en övertro på förståelsen för sjukdomen.

– När spanska sjukan pågick så tror jag inte att människor riktigt förstod vad som hände. Idag förstår vi dock hur influensan spreds så jag tror att vi är mer förberedda. Men samtidigt så ska vi inte ha en övertro på kunskapen, förklarade Ahmad i BBC Breakfast.

500 miljoner insjuknade

Spanska sjukan var extremt smittsam och totalt räknar man med att 500 miljoner människor insjuknade runt om i hela världen, det vill säga cirka en tredjedel av jordens befolkning då. Det finns dock ingen exakt statistik på hur många människor som dog under influensatiden men man räknar att det kan ha varit upp mot 50 miljoner människor, rapporterar Metro UK.

En stor del i att så många insjuknade tror man beror på att hygienen bland människor och på sjukhus under tiden som sjukdomen härjade var sämre än vad den är idag.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att influensa smittar på ett helt annat sätt än man tidigare har trott. Är du intresserad att veta hur du blev sjuk förra gången så borde du läsa den här artikeln

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för att den ska komma tillbaka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.