Flygmaskin som flyger nära en vulkan som har ett utbrott
Vulkan på Island kan vara nära ett utbrott. - Foto: Unsplash

Experterna varnar för vulkanen Katla – nära ett utbrott

När vulkanen Eyjafjallajökull hade sina utbrott under 2010 drabbades många flygresenärer hårt av inställda avgångar. Nu kan händelsen utspela sig igen när en av de största vulkanerna på Island, Katla, ser ut att få ett utbrott inom en snar framtid.


De flesta kommer ihåg när vulkanen Eyjafjallajökull hade sina utbrott 2010. Vulkanutbrotten orsakade inte bara skräck på Island utan satte även stopp för nästan alla flygavgångar i Europa under sex dagar, på grund av de stora askmolnen som uppstod. 

Men om utbrotten 2010 gav upphov till stopp i flygtrafiken så skulle ett utbrott från vulkanen Katla kunna orsaka ännu större problem för både invånare och för flygtrafiken. Och nu ser den mardrömmen ut att bli verklighet, åtminstone om man ska tro en ny rapport publicerad i Geophysical Research Letters, vilket The Daily Star har skrivit om tidigare.

Enligt den publicerade rapporten så ska vulkanen Katla ha börjat släppa ut mer koldioxid, vilket är ett tecken på att dess magmakammare håller på att fyllas på. I rapporten går det att läsa följande, om de ökade koldioxidutsläppen.

"Mätningar i luften och atmosfären visar att Katla, en vulkan som senaste hade ett utbrott för 100 år sedan, är den vulkan som släpper ut mest koldioxid på jorden. Katla står just nu för upp till fem procent av de totala utsläppen från vulkaner."

Det främsta tecknet på att vulkaner börjar närma sig ett utbrott är alltså när de börjar släppa ut mer koldioxid än vanligt. Därför har även andra experter ställt sig bakom den vetenskapliga rapporten, däribland Evgenia Ilyinskaya, från universitetet vid Leeds.

– Det är känt sedan tidigare att vulkaner på Hawaii och i Alaska har börjat släppa ut större mängder koldioxid veckor eller år före ett utbrott. Denna rapport är alltså ett tydligt tecken på att vi måste hålla koll på Katla.

Vulkanen Katla som experter nu tror kan vara nära ett utbrott. Bildkälla: Frank Augstein/TT

Experter på Island är förberedda

Sarah Barsotti som är samordnare för vulkaniska faror vid isländska meteorologiska institutet är även hon säker på att vulkanen kommer att få ett utbrott i framtiden, skriver The Daily Star. 

– Det finns inget sätt att förutspå när vulkanen kommer att få ett utbrott, det vi vet är bara att den kommer att få ett utbrott någon gång.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när extremvädret fick en hel by att dränks i en flod av lera och sten. Är du intresserad av att se bilder från händelsen kan du läsa artikeln här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på Island?
Tack för din röst!
Senaste nytt

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Stockholm: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar i en bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

2 timmar sedan
Leos Lekland byter design, inredning och hemsida. Nyheter24 har pratat med Gabriel Bergqvist, Marknadschef på Leos Lekland, som berättar hur förändringarna påverkar kunderna.

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

2 timmar sedan
Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Polisen rapporterar om knivlagen, Järfälla

2 timmar sedan
"En man går omkring med en kniv i handen.", skriver polisen på sin hemsida.