Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ovanlig barnsjukdom tillbaka – symptomen du bör hålla koll på

- 09/10/2018, 21:22 -

Sedan mitten av september har sex barn i Minnesota diagnostiserats med en väldigt sällsynt sjukdom. Här är alla symptom som du behöver hålla koll på.

Sedan mitten av september har sex barn i Minnesota, USA, diagnostiserats med en väldigt sällsynt sjukdom, och den ska vara väldigt lik sjukdomen polio. 

Acute flaccid myelitis

Sjukdomen som diagnostiserats hos barnen i Minnesota heter acute flaccid myelitis, och kallas AFM, och påverkar kroppens nervsystem. Den ska specifikt skada ryggmärgen som i sin tur kan leda till förlamning. Men det obehagliga med denna sjukdom är att det inte finns något vaccin, rapporterar CNN.

Det som är skrämmande nu, är att man vanligen ser ett sånt sjukdomsfall per år i Minnesota, nu har man sett sex stycken. Sjukdomen är också väldigt ovanlig i Sverige.

Den exakta orsaken till varför man drabbas är okänd, men AFM kan utvecklads från en virusinfektion. Och alla de barn som drabbats i Minnesota är barn under tio år.

Symptom att hålla koll på:

  • Om armar och ben känns svaga
  • Om ansiktet blir hängigt
  • Om problem uppstår med att svälja eller prata

Märker du eller ditt barn någon av dessa symptom är det att uppsöka vård hos läkare, så snart det bara går, som gäller. 

Behandling

Eftersom det inte finns något vaccin, så fokuserar man på att lindra symptomen. 

Men det finns ändå tre sjukdomsförebyggande åtgärder som man kan försöka att alltid ha i huvudet:

  • Håll dig uppdaterad om lika vaccin
  • Var noga med att tvätta händerna
  • Försök att minimera risken för att få myggbett

Vad är Polio?

Acute flaccid myelitis när mycket lik sjukdomen polio, som sprids med avföring, förorenat vatten och mellan människor. Det är en slags virussjukdom som kan skada ryggmärgen, vilket i sin tur faktiskt kan orsaka förlamning. Men nu ska vi inte skrämmas totalt, de flesta blir friska från sjukdomen. Men man ska vara uppmärksam för den kan också vara livshotande. 

I Sverige vaccineras alla barn mot sjukdomen, vilket också har gjort att den inte funnits här på många år. Men helt utdöd är den tyvärr inte. Den lever nämligen kvar i några länder i Afrika och och Asien, enligt Vårdguiden.

Något annat som kan göra dig sjuk är rå mat. Visst du kanske inte blir förlamad, men man kan faktiskt bli riktigt krasslig. Har du koll på vad man inte ska äta rått? Nyheter24 har tidigare skrivit om det, och här kan du läsa mer om det.

Har du hört talas om AFM?