Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Tre personer döda i Italien – åt fel svamp

Nyheter | 14/10/2018 22:28

Att man ska vara noga med vilken svamp man stoppar i sig är nog ingen nyhet. Men förväxlingen av kejsarflugsvampen och den lömska flugsvampen kostade tre personer livet.

Det är nog inte många som missat att hösten äntligen är här. Och vad som kommer med hösten är ju svampen. Mums.

Men att man ska vara försiktig med vilken svamp man plockar är det inte riktigt lika många som tar med sig. Eller framförallt att det är väldigt viktigt att kolla noggrant vad för slags svamp man äter.

Svampsallad

Nu har det nämligen rapporterats att tre personer avlidit efter att ha ätit fel svamp. 

Det var svampsallad som det bjöds på hos en familj i Italien. Tanken var att det skulle vara en riktigt delikat sallad med kejsarflugsvampen. Men noga hade inte svampen kollats, nämligen var det en riktigt lömsk flugsvamp som är dödligt giftig.

Men det var inte vem som helst som plockade svampen, vilket faktiskt betyder att man måste vara riktigt noga med vad det är för svamp man stoppar i sig. 

Giancarlo Dantini, 78, var en riktigt hängiven svampplockare, rapporterar Aftonbladet. Han och hans fru Giuseppina, 72, har alltså förväxlat en delikatesssvamp med en giftig.

Tre döda

Det var några mil från Rom i byn Rocca di Papa, utanför Frascati som svampen plockades. 

Paret har nu avlidit. Orsaken? Ja, att de åt den giftiga svampen som de själva serverade. Deras 47-åriga dotter Tiziana dog också, som blev bjuden på svampsalladen. Men det slutar inte där.

På middagen var även ett 16-årigt barnbarn, en 76-årig faster samt en 36-årig kusin. De vårdas nu på sjukhus för förgiftning.

Det var bara några timmar senare, samma kväll som middagen hade ägt rum, som alla familjemedlemmar fick riktigt svåra magsmärtor och kräktes. De förstod då att det måste skett en förväxling av svampen, men då var det redan försent, skriver Aftonbladet.

En av världens mest giftiga flugsvampar

De hade alltså ätit en av världens giftigaste flugsvampar amanita phalloides. 

Och vi i Sverige kan inte luta oss tillbaka helt. Nej, svampen finns nämligen här också. Giftet som svampen har i sig heter amanitin och förstörs inte av att kokas, som man kanske annars kan tro. Men vad är det som är så farligt med giftet då? Jo, det kan angripa din lever och dina njurar, riktigt läskigt.

"Vi orkar inte prata"

De som överlevde middagen vårdas nu utanför sjukhus och är inte särskilt pratglada, vilket man kanske kan förstå?

– Vi orkar inte prata. Det här är en tragedi, säger släktingarna som överlevt tragedin.

Den lömska flugsvampen som är giftig och kejsarflugsvampen som inte är giftig.
För visst är svamparna väldigt lika? Den lömska flugsvampen till vänster och kejsarflugsvampen till höger. Bildkälla: Pixabay / Wikipedia

Nyheter24 har tidigare skrivit om en man som åt 250 knarksvampar. Han dömdes sedan till samhällstjänst, det kan du läsa mer om här.

Tycker du om svamp?