Bron mellan Kina, Hong Kong och Macau.
Världens längsta bro öppnas mellan Kina och Hong Kong. - Foto: Andy Wong/Kin Cheung/TT

Idag öppnar världens längsta bro – 7 gånger längre än Öresundsbron

Idag öppnas världens längsta bro över havet mellan Kina och Hong Kong. Bron kommer sträcka sig över 55 kilometer vilket är cirka sju gånger så långt som Öresundsbron.


Idag är det äntligen dags för världens längsta bro över havet, som sammanbinder Kina, Hong Kong och Macau, att öppna. Och bron är verkligen enormt lång, totalt sträcker den sig över en yta på 55 kilometer, det vill säga 5,5 mil. Det innebär att den nu färdigställda bron är nästan sju gånger så lång som Öresundsbron, cirka åtta kilometer, som knyter samman Sverige med Danmark.

Totalt har det tagit nästan 10 år att färdigställa monsterbygget som man började på i december 2009. 

60 Eiffeltorn 

Byggandet av bron har kostat närmare 20 miljarder dollar att färdigställa, det vill säga cirka 180 miljarder svenska kronor. Men det är inte enbart priset som är uppseendeväckande, utan även mängden material som lagts på bron är något utöver det vanliga. 

Sett till hela bron så har man använt tillräckligt mycket stål för att bygga 60 stycken Eiffeltorn. Totalt har man alltså använt sig av 400 000 ton stål, rapporterar BBC.

Förenklad bild över den 55 kilometer långa bron. Bildkälla: hzmb.hk

30 minuter

Så hur lång tid det kommer att ta att köra över miljardbygget? Cirka 30 minuter. Detta är en enorm förändring från vad det tog tidigare, då det tog hela 4 timmar att ta sig mellan Zhuhai, Kina och Hong Kong. I och med bron så kommer det nu alltså att gå sju gånger så snabbt.

Men vilken hastighetsbegränsningen måste bilförarna anpassa sig efter på bron? 100 km/h och totalt antar man att över 9 000 bilar kommer att passera över bron dagligen. 

Men om du själv är sugen på att flyga till Hong Kong för att åka över bron, så är det inte så lätt som man kanske tror. Det krävs nämligen ett speciellt passerkort för att få åka över.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 8 sjuka saker som du behöver känna till om Kina. Funderar du på att åka dit? Då borde du läsa den här artikeln först

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Bro
Har du varit i Kina?
Tack för din röst!