Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Populära flygbolagets nya regler: Förbjuder handbagage

Nyheter | 24/10/2018 09:47

I år började lågprisbolaget Ryanair ta betalt för handbagage. Nu följer ytterligare ett populärt flygbolag i Ryanairs spår.

Om du är en resefantast så uppskattar du, som många andra, säkert en billig weekendresa med ett lågprisflyg. 

På kortare resor kan det vara fantastiskt smidigt att bara ta med sig en ryggsäck eller en mindre väska som handbagage innehållande all packning man behöver. Och då behöver du heller inte släpa med dig en enorm väska, eller betala extra för ditt bagage. 

Eller så var det i alla fall fram tills i januari 2018, när lågprisbolaget Ryanair gick ut med att de skulle börja ta betalt för handbagage som var större än 40x20x25 centimeter. Flygbolaget förklarade då att passagerare skulle behöva köpa prioriterade biljetter om de ville kunna ta med andra typer av väskor ombord. 

Och nu går ytterligare ett flygbolag ut med samma koncept.

Nämligen lågprisbolaget Wizz Air. 

Mött stor kritik 

Wiz Air.
Nu kommer passagerare som åker med Wiz Air behöva betala för handbagage. Bildkälla: Pixabay

Precis som Ryanair gjorde när de gick ut med sitt beslut, så här Wizz Air mött stor kritik för sitt beslut. I ett pressmeddelande skriver Wizz Air att beslutet har tagits för att minska förseningar som orsakas på grund av  bagagekrångel. 

Vanliga passagerare   

Vanliga passagerare kommer att få ta med sig en väska ombord kostnadsfritt, så länge den håller sig inom ramen av 40x30x20 cm – vilket ungefär motsvarar en datorväska. Om du vill ha större handbagage får du köpa till det och checka in dem som du skulle göra med ordinarie bagage. 

Prioriterade passagerare (Wizz Priority)

Om du uppgraderar din biljett till en Wizz priority så får du med dig en väska som är snäppet större, 55x40x23 centimeter, kostnadsfritt ombord. En väska som ungefär motsvarar en datorväska i större modell. Du kan sedan, precis som de vanliga passagerarna köpa till och checka in annat handbagage. 

Positivt enligt bolaget, men tråkiga nyheter för oss andra. 

Ändringen kommer att börja gälla den 1 November 2018. Så om du vill slippa prisändringen så får du se till att klämma in en snabb resa innan dess. 

Vet du vad som skulle hända om någon skulle dö på flygplanet? Här kan du läsa om vad flygvärdinnan säger att de gör om det händer.

Många är flygrädda men kanske mer rädda för att planet ska krascha än att drabbas av ett sjukdomsfall på planet. Om du inte är flygrädd och vågar kan du läsa om världens farligaste flygplats här.

Borde fler flyg göra likadant?