Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kronprinsessan Mette-Marit har drabbats av kronisk lungsjukdom

- 24/10/2018, 19:13 -

Norges kronprinsessa har kämpat med hälsoproblem i några år, nu är hon diagnostiserad. Mette-Marit har en kronisk lungsjukdom.

Det är i en intervju med Dagsrevyn på NRK som Norges kronprinsessa Mette-Marit har berättat att hon diagnostiserats med en kronisk lungsjukdom, rapporterar TV2.no.

Hälsoproblem

Kronprinsessan ska länge ha kämpat med hälsoproblem och hennes dagsform varierar.

– Jag har kämpat med hälsoproblem i några år nu. Under de senaste åren har plågorna varit mer uttalade. Det innebär att vi nu har gått igenom en ganska lång process för att ta reda på mer om vad det är, och nu börjar vi få några svar, berättar kronprinsessan för NRK.

Begränsas

Norska kungafamiljen meddelar i ett pressmeddelande att Mette-Marit har diagnostiserats med en kronisk lungsjukdom, vilket kommer begränsa henne en del.

– Villkoren innebär att arbetskapaciteten varierar. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, delvis på grund framtiden kommer att krävas för att schemalägga perioder utan officiella programmet. I samband med behandling och när sjukdomen är mer aktiv, kommer det att bli nödvändigt, fortsätter hon.

Fibros i lungorna

Mette-Marit har genomgått omfattande studier angående sin hälsa. Det är en ovanlig variant av fibros i lungorna som hon drabbats av. Men det är ännu inte klart om sjukdomen är en del av en något mer omfattande process.

Kronprinsessans läkare

Men lungförändringarna har följts i flera år och sjukdomsutvecklingen har varit långsam menar professor Kristian Bjøro på Rikshospitalet, som är kronprinsessans läkare i ett pressmeddelande

Genomgå undersökningar

Enligt Bjøro ska Mette-Marit genomgå ytterligare undersökningar framöver, men också behandlingsprover. Och själva orsaken till sjukdomen är man fortfarande osäker på. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om en oväntad gäst i form av en isbjörn som besökte ett hotell i Norge. Det låter ju helknasigt? Det kan du läsa mer om här.

Har du varit i Norge?