Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är konspirationsteorierna kring bombpaketen i USA

Nyheter | 26/10/2018 12:49

Det tog bara minuter innan extremhögern i USA hade bestämt sig – bombpaketen som skickades i veckan var ett trick för att förstöra för Trump. Läs allt om konspirationsteorierna här.

En av veckans hetaste nyheter har tveklöst varit den om att bombliknande paket skickats till flera högt uppsatta politiker och kändisar i USA. Bland annat har paket skickats till Bill och Hillary Clinton, för detta presidenten Barack Obama, CNN:s redaktion i New York och till skådespelaren Robert de Niro

Gemensamt för att de som fått bombpaket skickade till sig är att de är uttalade motståndare eller granskare av USA:s president Trump. 

Men som vanligt tog det bara några minuter innan konspirationsteorier kring paketen började uppstå på Reddit och 4chan – konspirationsteorier som drivs på av människor som verkar se det som omöjligt att någon av "de egna" skulle kunna göra något dåligt. 

Mysterium med frimärken

Konspirationsteorierna utgår från att bombpaketen är en så kallad "false flag", alltså ett fejkat dåd för att gör människor upprörda – i just detta fall ska bomberna medvetet skickats ut av "vänstern" för att ge demokraterna framgångar i mellanårsvalet om knappt två veckor. 

Det största "beviset" som använts av teoretikerna är att de frimärken som sitter på ett av paketen inte var stämplade – något som både CNN och Washington Post skrivit om. 

CNN bombpaket
Paketet som skickades till CNN (NYPD/FBI)

Men det är inte i obskyra forum på nätet teorierna delas. Starka amerikanska opinionsbildare som Rush Limbaugh och Alex Jones menar också att bombhoten är fake, och i veckan har ämnet också diskuterats på Trump-vänliga tv-kanalen Fox News.

Högerprofilen Ann Coulter, som nyligen var gäst i Skavlan, menar till och med att bomber är en "liberal taktik".  

Gemensamt för konspirationsteoretikerna är att ingen verkar ha en förklaring till varför paketen ska skickats ut, eller av vem. Istället pratar man om "dolda krafter i samhället" eller "vänster-mobbar". 

I ett tal på ett kampanjmöte i veckan sa president Donald Trump själv att media har en skuld i hoten. 

– Media har en skyldighet att ha en sansad ton och sluta med den ändlösa stridslystnad, ständigt negativa och ofta falska nyheter och artiklar. Det måste de göra, sa Trump på ett kampanjmöte i Montana natten till torsdag. 

Men hur ligger det till då?

Den enkla sanningen just nu är att ingen vet. 

Ingen vet vem som skickat paketen eller varför – ingen vet varför paketen ser ut som de gör. Och det kommer heller ingen veta förrän utredningen kommit längre. 

Enligt Washington Post ska vissa av paketen ska ha skickats från Florida. Man hoppas också kunna säkra dna från de hemmagjorda bomber som fanns i paketen. 

– Eftersom de hittades intakta finns det en stor mängd kriminalteknisk information, säger experten Matthew Doherty till Washington Post.