Sjuksköterska stoltserade med blackface – fick sparken

- 02/11/2018, 21:03 -

Halloween-tider råder runt om i världen och folk delar bilder när de klätt ut sig inför högtiden. En som kanske borde ha tänkt till en extra gång var sjuksköterskan Shelbi Elliot-Heenan som valde att klä ut sig till Beyoncé – med blackface.

Halloween ses oftast som en festlig och rolig tillställning då man för en gångs skull få klä ut sig utan att folk tittar snett på en. Många spexar till det och klär ut sig till rymdvarelser, skrämmande utomjordingar eller något annat roligt.

Men inte Shelbi Elliot-Heenan och hennes man Jasmond Heenan. De valde att klä ut sig till självaste Queen B, alltså Beyoncé och Jay-Z - iförda blackface, skriver Indy100.

Ja ni läste rätt. Istället för att välja kostymer som är mer passande för 2018 som kanske Batman, Frankenstein eller clownen från filmen "It" så tog paret i för fulla muggar och försökte porträttera sig själva som färgade människor. 

Delade bilden på sociala medier – fick sparken

Paret valde dessutom att stoltsera med sina "roliga" kostymer på sociala medier. Något som sedermera ledde till represalier, åtminstone för Shelbi.

Facebook-bild på kostymerna
Reportern Amy Anderson på KCTV5 uppmärksammade bilden. Bildkälla: Twitter / @AmyKCTV5

Folk reagerade såklart på bilden och det dröjde inte länge innan hennes arbetsgivare blev kontaktad. Sjukhuset valde att undersöka saken innan de släppte ett uttalande om incidenten.

"Även fast det är emot Saint Luke's policy att kommentera frågor gällande enskilda personer, så kan vi bekräfta att den här individen inte längre är anställd hos oss.

Vi är väldigt engagerade i vår kulturella mångfald och dess inkludering. Det är fundamentalt för oss som organisation och vi kämpar outtröttligt för att skydda den åt våra patienter och anställda. Vi förväntar även att de som representerar oss gör likadant"

Varför ska man inte måla blackface?

Om du undrar varför det inte är okej att klä ut sig till någon av ovanstående så handlar det i grund och botten om en enda sak. Det är rasistiskt och att ställa sig över andra människor genom att skämta på deras bekostnad är bara konstigt. 

Användandet av blackface är en direkt koppling till de amerikanska minstrelshowerna där vita amerikanska män målade sig i ansiktet för att porträttera svarta människor.

Du kanske undrar varför det är rasistiskt, i det stora hela handlar det om att vita priviligerade människor under århundraden har sett ner på människor på grund av ursprung, utseende och etnicitet. Inte minst genom att kränka deras rättigheter utan även göra narr utav dem genom att förlöjliga och förminska på grund av hur de ser ut. 

Vi har faktiskt varit snälla och skrivit en lista över vad du INTE bör klä ut dig till på Halloween. Här kan du läsa den och håll till godo!