Fredag 1 Jul
Stockholm

Det här bör du absolut INTE klä ut dig till på halloween

Pumpa, en utklädd person.
Här är tre ting som du inte får klä ut dig till på halloween. Foto: Pixabay

Har du inte bestämt dig för vad du ska klä ut dig till på halloween? Nyheter24 ger dig tips på vad du absolut INTE bör klä ut dig till under helgens firande.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Halloween är här och kanske ska du ut och fira redan ikväll? Men har du funderat på om ditt val av dräkt verkligen funkar? Nyheter24 ger dig tips på vad du verkligen inte bör klä ut dig till under halloween.

Det här får du INTE klä ut dig till!

Ursprungsbefolkningar

En självklarhet är att skippa alla typ av dräkter som föreställer ursprungsbefolkning, oavsett om du hade tänkt klä ut dig till en same eller som amerikanska ursprungsbefolkningen, tänk helst inte ens tanken. Detta betyder självklart att du även ska hålla dig bort från att klä ut dig till ursprungsbefolkning oavsett vilken det handlar om. 

Blackface

Här behöver vi egentligen inte säga så mycket, självklart kan du inte måla ett blackface om du ska gå på maskerad. Ja du gissade rätt, året är 2018, vi borde alltså ha lärt oss ett och annat nu.

Geisha/rishatt

Nej här blir det stopp, vi måste sluta upp att skämta med människor och traditioner, så klä inte ut dig till en Geisha. Det samma gäller med rishatt, ja du tänkte rätt det finns inget roligt med den.

Skippa sombreron 

Hade du tänkt klä ut dig till någon från Mexiko? Tänk 10 gånger till, för det är verkligen inte okej. Varför? För att fortsätta att upprätthålla stereotyper är lika rasistiskt som det är elakt.

  Varför är detta inte okej? För det är rasistiskt.

Tänk dig för innan du klär ut dig till på halloween, vissa typer av dräkter eller ideér bör stanna hemma för alltid. 

Och om du undrar varför det inte är okej att klä ut sig till någon av ovanstående så handlar det i grund och botten om en enda sak. Det är rasistiskt och att ställa sig över andra människor genom att skämta på deras bekostnad är bara konstigt. 

Du kanske undrar varför det är rasistiskt, i det stora hela handlar det om att vita priviligerade människor under århundraden har sett ner på människor på grund av ursprung, utseende och etnicitet. Inte minst genom att kränka deras rättigheter utan även göra narr utav dem genom att förlöjliga och förminska på grund av hur de ser ut. 

Det är således viktigt att man förstår vikten av att inte upprätthålla dessa strukturer och påhopp utan inse att det är faktiskt inte kul att fortsätta upprätthålla sådant som aldrig borde kommit på frågan. 

Vet du varför vi svenskar firar halloween? Nyheter24 har tidigare skrivit om anledningen, vill du veta mer hittar du artikeln här.

Kanske blandar du även ihop halloween och alla helgons dag, för du vet väl att det inte är samma sak? Här är skillnaden mellan de båda högtiderna.

Firar du halloween?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.