Skogsbränderna i Kalifornien – 157 000 människor tvingas fly

- 10/11/2018, 09:38 -

Camp Fire, Woolsey Fire, Hill Fire är tre bränder som har tvingat över 157 000 personer att fly sina hem i Kalifornien.

Kalifornien har drabbats av tre skogsbränder, varav två av dem är kolossala. Det verkar i nuläget som att hela samhällen är helt utplånade. 157 000 tvingas fly från sina hem och natten mot lördag har myndigheterna rapporterat att det är minst nio personer som mist livet, rapporterar Aftonbladet.

De flesta som hittats döda har fastnat i sina bilar i flykten påväg från branden.

Camp Fire

I norra Kalifornien har 30 000 personer tvingats fly hemifrån. Och vid bergskedjan Sierra Nevada har flera samhällen tvingats evakuera. Detta på grund av en av bränderna som kallas Camp Fire. Den blossade upp redan under torsdagen i Butte County. 

Men enligt kapten Scott McLean vid Kaliforniens skogsvårds- och brandskyddsmyndighet har det inte varit talan om någon brandbekämpning. Det har istället handlat om att rädda folks liv.

– Det var inte mycket till brandbekämpning att tala om. Vi fick hjälpa människor att evakuera i stället, säger han till AP, enligt Aftonbladet.

Och enligt Scott McLean ska i princip hela Paradise vara borta.

Skogsbranden har förstört tusentals byggnader och en ytterligare stad ligger nu i farozonen. Nästa stad som hotas att drabbas verkar vara Chico. Och det var till Chico många av de som evakuerat från Paradise har flytt till, rapporterar Aftonbladet.

I vanliga fall är det omkring 90 000 invånare i Chico, och kan nu behöva fly. 

Brand i Kalifornien
Människor tvingas fly sina hem i Kalifornien. Bildkälla: AP / TT Noah Berger

Woolsey Fire

Men det tar inte slut där. Woolsey Fire, som en av bränderna kallas, har resulterat till över 75 000 evakueringar runt Malibu-området. Den har lyckats ta sig till kusten i Kalifornien. Under natten till lördag har det blåst riktigt hårda vindar, som har gjort att kuststäderna nu är i farozonen. 

Hill Fire

Den tredje branden har fått namnet Hill Fire. Den cirkulerar i Thousand Oaks, utanför Los Angeles. Men den branden är inte livshotande för människor i det området. Ingen i Thousand Oaks har behövt fly, rapporterar Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om nya förslaget som bland annat ska innebära att cyklister får cykla mot rött. Här kan du läsa mer om det.