Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bilderna på argentinska ubåten – från havets botten

- 18/11/2018, 17:10 -

För ett år sedan försvann ubåten Ara San Juan spårlöst. Under lördagen hittades vraket på 920 meter djup i Atlanten. Nu har den argentinska flottan gått ut med de första bilderna på ubåten, från havets botten.

Det var 15 november 2017 som Ara San Juan försvann, en argentinsk ubåt. Den var påväg tillbaka till sin bas som låg i argentinska kuststaden Mar del Plata. Men ett haverilarm utlöstes och ubåten med 44 besättningsmän ombord var spårlöst försvunnen.

En av besättningsmännen var Eliana Maria Krawczyk, 35, som var den första kvinnliga ubåtsofficern i Argentina. 

Sedan försvinnandet har det pågått ett intensivt sökande efter ubåten utan resultat. Men under lördagen, ett år senare, hittades Ara San Juan.

920 meters djup

Utanför Valdéshalvön i Atlanten på 920 meters djup hittades ubåten, meddelade argentinska flottan. Syret ombord ska endast ha räckt i 10 dagar, vilket gjorde att det snabbt kunde konstateras att ingen av besättningsmännen ombord överlevt. 

Karta över Argentina
Utanför Valdéshalvön i Atlanten på 920 meters djup hittades ubåten. Bildkälla: Google Maps

Orsaken till att ubåten inte kommit tillbaka till basen verkar vara att ubåten ska ha imploderat. Grunden ska ha varit ett för högt vattentryck, enligt argentinska marinan.

Under söndagen har argentinska flottan gått ut med de första bilderna på ubåten som ligger på havets botten.

Vrak på havets botten.
En av bilderna på argentinska ubåten från havets botten. Bildkälla: ARGENTINSKA MARINEN

Anhöriga önskar att ubåten bärgas

Om ubåten, som numera definieras som ett vrak, ska bärgas är oklart. Men anhöriga vill ha ett riktigt avslut.

– Om vi inte får se det kommer vi inte att kunna få ett avslut. Vi kommer kräva att presidenten hittar ett sätt att få ut kropparna, säger Yolanda Mendiol, mamma till Leandro Cisneros, 28, som omkom i olyckan.

Men runt just bärgningsfrågan förekommer en del frågetecken, nämligen om landet har tekniken som behövs för att kunna bärga vraket, menar argentinska försvarsministern Oscar Aguad. Om inte, kan det behövas hjälp från andra länder, och det kan bli riktigt dyrt, rapporterar Aftonbladet.

Nu inväntas ett beslut om bärgning av hela ubåten eller delar av den, som ska tas av domare.

För fler bilder på vraket, kika videon i spelaren ovan.

Det är inte bara bilder på ett vrak som cirkulerar på nätet. Nyheter24 har tidigare skrivit om läkare som spridit bilder på sina blodiga kläder. Här kan du läsa mer om anledningen till varför de gjort det.

Har du sett en ubåt?