Onsdag 8 Dec
Stockholm

Efter presidentens galna uttalande: Nu gör Finland narr av Trump

Donald Trump, Finland.
Om man vill undvika skogsbränder ska man "göra som Finland och hålla rent i skogen", det menar Donald Trump. Foto: Foto: Jacquelyn Martin, AP/TT

Om man vill undvika skogsbränder ska man "göra som Finland och hålla rent i skogen", det menar Donald Trump. Nu driver finländare och människor från alla världens länder med USA:s president – och det är rent komediguld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under November har delar av Kalifornien drabbats av fruktansvärda bränder. Bränderna som klassas som de dödligaste i den amerikanska statens historia har tagit 79 liv och lämnat över 700 personer saknade, enligt Sky News

Precis som resten av USA har den amerikanska presidenten Donald Trump haft en del att säga om den tragiska situationen. Och som vanligt, var det ett minst sagt speciellt uttalande.

Han menade nämligen att Finland, till skillnad från staten Kalifornien, inte har skogsbränder på grund av att de "håller rent" på sin skogsmark. 

Mer specifikt, genom att kratta.

 – Jag var med den finska presidenten och han sade "Vi har en väldigt annorlunda... – vi är en skogsnation". Han kallade (Finland) en skogsnation. Och de lägger mycket tid på att kratta och städa och göra saker (i skogen), och de har inga problem. Och när det uppstår (problem), så är det väldigt små sådana, sade Trump i en presskonferens, medan han besökte en av städerna i Norra Kalifornien som drabbats av bränderna.

Har inte hänt enligt Finlands president

Men Finlands president, Sauli Niinistö, menar att något sådant samtal inte ska ha ägt rum. I en intervju med finska tidningen lta-Sanomat förklarar Niinistö att han talade med Trump, men att han inte minns att han ska ha sagt något om att kratta skogen. 

– Jag nämnde att Finland är ett land som är täckt av skog och att vi har ett bra sätt att övervaka och se till skogen, sade Sauli Niinistö till lta-Sanomat.

Nu driver finländare med Trump – på bästa sättet

Finland var snabb på bollen och det dröjde inte länge förrän #RakeAmericaGreatAgain syntes överallt på sociala medier. 

På Twitter delade finländare, och människor från världen över, roliga memes och videos under samlingstaggen. Här är några riktigt goda guldklimpar: 

Bildkälla: Twitter


Twitter-användaren @IlmariKamila förklarar att man i Finland "krattar" även på vintern för att undkomma bränderna. Bildkälla: Twitter
En annan Twitteranvändare sätter sig emot Trumps uttalande och menar att Finland är så dåliga på att kratta att det är omöjligt för landsinvånare att hitta svamp. Bildkälla: Twitter
Bildkälla: Twitter


Hashtaggen anspelar på "Make America Great Again",  slagorden som Donald Trump myntade under sin presidentkampanj.  Men istället för "make" använder man sig av "rake" som på svenska översätts till kratta. 


En person som själv bor i Kalifornien uppmanade andra att ta efter Finland. Bildkälla: Twitter
Man måste ju faktiskt vara på den säkra sidan. Bildkälla: Twitter

Med så många inspirerande bilder är det kanske dags för Sverige att följa i grannlandets fotspår. Om du vill undvika en skogsbrand nästa sommar är det dags att du börjar dra ditt strå till stacken. Sätt på höstkläderna och ge dig ut med krattan!

Donald Trump har under sin presidentkarriär gjort en hel del galna uttalanden. Men tror du att du skulle kunna avgöra vad som sagts av honom, och vad som sagts av någon annan? Testa dig själv i Nyheter24s quiz: Vem sa vad? Zlatan Ibrahimović eller Donald Trump

Krattar du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela