Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

13-årig pojke erkände våldtäkt tre barn – kom lindrigt undan

- 21/11/2018, 22:51 -

En 13-årig pojke har erkänt och blivit dömd för fem sexualbrott, bland annat tre våldtäkter. Men trots det blev han inte frihetsberövad.

För två år sedan bestämde sig en 11-årig pojke från Merseyside, England, att utsätta tre barn för "hemska prövningar". Han våldtog två flickor och en pojke vid flertal tillfällen.

Pojken som numera är 13 år, hade inte en lätt start på livet. Han växte nämligen upp med en heroinmissbrukare till mamma, rapporterar Liverpool Echo.

Hade en tuff uppväxt

Åklagaren Arthur Gibson menar att 13-åringen borde fått vård för längesen, och Liverpool Youth Court har tagit hänsyn till pojkens tuffa uppväxt.

Första händelsen som gjorde att man började ana oråd angående pojken, var när han bad en flicka om nakenbilder. Han erkände direkt och mobilen togs om hand, men det tog inte slut för det. Nej, pojken fortsatte be flickan om nakenbilder.

Flicka sa nej – blev misshandlad

Men inte heller där vidtogs några åtgärder. Flera offer har förhörts och en av flickorna berättade att pojken hade hållit fast hennes handled och misshandlat henne, bara för att hon sagt nej till sex. 

"Kunde inte sluta"

En tid senare ska pojken ha våldtagit tre andra barn. Han hade klätt av sig och gnidit sin penis mot dem. Vid den händelsen kontaktades även polisen och pojkens förklaring till händelsen var att "det kändes trevligt att göra så och han kunde inte sluta", skriver Liverpool Echo.

Erkänt sig skyldig

Pojken förnekar inte någon utav händelserna. Han har erkänt sig skyldig till att ha våldtagit alla tre. Och allt som allt är han skyldig för fem våldtäkter och två fall av misshandel genom penetration.

Inga fysiska skador

Offren ska fortfarande må riktigt dåligt över händelsen, men inte haft några fysiska skador. Wendy Lloyd, som är domare i fallet, förstod att barnen som farit illa inte vill ha med pojken att göra. 

Hon sa: "Det minsta jag kan göra för dessa barn är att ge dem en försäkran om att de inte behöver vara i hans närvaro igen."

Blev inte inlåst

Men pojken kommer inte att hamna bakom lås och bom. Istället blev det 12 månaders "referral order", vilket är en samhällsdom som oftast används av domstol när det handlar om barn i åldern 10-17 år. Domen kräver att förövaren ska rehabiliteras och med det lära sig ta ansvar för sitt beteende. 

Det är domstol som bestämmer hur länge rehabiliteringen ska pågå och vad förövaren kommer att behöva göra under den tiden. Vad som händer efter det kan endast framtiden säga. 

Det andra alternativet var att pojken istället skulle bli frihetsberövad i ett år. Men under det året skulle han inte ha tillgång till den terapi och psykiska vård som Lloyd bedömde att han behövde, rapporterar Liverpool Echo.

Har du varit i Liverpool?