Thailand: Undantagstillståndet hävt

Undantagstillståndet i thailändska turistorten Pattaya är hävt.


Undantagstillståndet i thailändska turistorten Pattaya är hävt. Det infördes av premiärministern tidigare i dag sedan hundratals demonstranter stormat byggnaden där ett asiatiskt toppmöte hölls. Mötet ställdes in och delegaterna fick evekueras.

De rödklädda demonstranterna trängde igenom polisens avspärrningar, slog sönder glasdörrar och rusade in i byggnaden, där ledare för de tio Asean-länderna och sex andra asiatiska stater skulle mötas.

Thailands premiärminister har utropat undantagstillstånd i turistorten Pattaya. I thailändsk tv kallar Abhisit Vejjajiva situationen "extremt allvarlig" och säger att det viktigaste nu är att se till att delegaterna på toppmötet kommer hem säkert.

Delegaterna på det asiatiska toppmötet i Pattaya evakueras i helikoptrar, rapporterar AFP.

– Vi har skjutit upp mötet. Det blir inget möte i morgon. Vi har inte satt något nytt datum igen, sade Panitan Wattanayagorn, talesman för Thailands regering.

Han använde inte ordet "inställt", men toppmötet skulle avslutas på söndagen och lördagens möten var redan inställda.

Undantagstillståndet i Pattaya och provinsen Chonburi innebär att ett förbud mot allmänna sammankomster med mer än fem personer, och ger polis och militär makt att hålla gripna bakom galler upp till en månad utan åtal. Även mediernas frihet begränsas.

– Så snart situationen är under kontroll kommer undantagstillståndet att hävas, sade premiärminister Abhisit Vejjajiva i thailändsk teve.

Bland de stats- och regeringschefer som nu bordar helikoptrar och lämnar Pattaya finns Filippinernas president Gloria Arroyo, Burmajuntans premiärminister Thein Sein och Vietnams premiärminister Nguyen Tan Dung.

Även mediecentret i det hotellkomplex där toppmötet hölls stormades av demonstranter som blåste i visselpipor och viftade med flaggor. Flera av dem hade skärsår, sannolikt orsakade av glassplitter från de krossade dörrarna.

Demonstranterna stödjer Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra och kräver att den nuvarande regeringen under Abhisit Vejjajiva ska avgå.

Tidigare fick demonstranterna utrikesministrarna från Kina, Japan och Sydkorea att ställa in ett separat möte som hålls i samband med toppmötet.

Vid det mötet skulle Nordkoreas nyligen uppskjutna robot och ekonomiska frågor diskuteras.

Att undantagstillstånd utlysts i Pattaya får knappast några direkta konsekvenser för svenska charterturister i Thailand, uppger företrädare för de stora researrangörerna Ving, Fritidsresor och Apollo för TT.

Inget av företagen ordnar resor till just Pattaya.

– Jag kan inte se att det skulle påverka våra gästers hemresor eller något sådant. Men vi håller naturligtvis ett öga på utvecklingen, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!