Skottlossning vid omstritt tempel

Skottlossning utbröt i dag mellan thailändska och kambodjanska soldater.


Skottlossning utbröt på fredagen mellan thailändska och kambodjanska soldater i ett omstritt gränsområde. Striden är den senaste incidenten i en långdragen konflikt om ett 900 gammalt hinduiskt tempel.

Båda sidor anklagade motparten för att ha påbörjat skjutandet, som pågick i närmare en timme nära det berömda templet Preah Vihear. Det fanns inga rapporter om döda eller skadade. Några timmar senare rapporterades ny skottlossning i området.

Enligt thailändska uppgifter utbröt striden när kambodjanska soldater undersökte den plats där en thailändsk soldat trampade på en mina och förlorade benet i torsdags.

Preah Vihear, eller Khao Phra Viharn som det kallas i Thailand, ligger på en höjd som bildar en naturlig gräns mellan länderna. Tempelruinen har i flera generationer rört upp nationalistiska känslor i båda länderna men striderna fick ny fart sedan tempelområdet förts upp på Unescos världsarvslista förra året.

1962 beslöt Internationella domstolen i Haag (ICJ) att tempelruinen tillhör Kambodja, men inget sades om ett 4,6 kvadratkilometer stort landområde vid ruinerna. I oktober förra året dödades en thailändsk soldat och tre kambodjanska i eldstrider vid gränsen.

Preah Vihear byggdes på 1000- och 1100-talen - hundra år före de berömda templen i Angkor - och är tillägnade den hinduiska guden Shiva.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!