Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Simhallen granskar badgästerna – med UV-lampa

- 25/11/2018, 22:53 -

Att duscha innan man hoppar ner i simbassängen är väldigt viktigt för att bakterier inte ska komma i vattnet. Just av den anledningen testar ett badhus i Danmark att granska alla sina badgäster med UV-lampa innan de hoppar i plurret.

Skyltarna i duschrummen i simhallarna säger att vi ska duscha innan vi går ut till bassängerna och hoppar i. Däremot gör inte alla det och tusentals bakterier samlas därför i simbassängerna. 

Men vad skulle simhallarna kunna göra för att minska bakterierna i bassängerna? Jo, granska badgästerna med uv-lampa innan de hoppar i vattnet. Det är något som en simhall i Danmark nu börjat göra. 

Ville se hur många som fuskar

I simhallen Korsør i den danska kommunen Slagelse har man tvingats att stänga av simbassängerna vid ett flertal tillfällen eftersom de innehållit för stor mängd bakterier. Därför ville man nu göra ett test för att se hur många badgäster som faktiskt duschade innan badet, och hur många som struntade i det. 

För att ta reda på det valde man att sätta upp UV-lampor mellan omklädningsrummen och poolen, skriver danska TV2. 

– Det är tveksamt om människor kan se bakterier på kroppen i vanligt dagsljus. Men vi försöker att sätta fokus på det här med renhet så folk slutar att undra om de är tillräckligt rena, säger simhallens chef Ronni Børgesen till TV2.

Simmare positiva till UV-lamporna 

Förutom att minska bakterierna i simbassängerna kommer också UV-granskningen leda till att det blir mindre klor i vattnet. Simmare som har fått sina kroppar granskade av UV-lampan är positiva till badhusets beslut. 

–Om det kan minimera alla bakterier som finns i vattnet, välkomnar jag det gärna, säger Jeanette Snedker från Korsør till TV2. 

En annan simmare som TV2 har pratat med menar att uv-lamporna är bra eftersom ungdomar ofta duschar med badkläder på.

– Det är en bra idé, för ungdomar kan stå en halvtimme i duschen med badkläder på och tror att de är rena, säger Morten Blemsted

Planen är att UV-lamporna ska hänga i varje simhall i Slagelse kommun under det kommande året, skriver danska TV2

Tycker du att UV-lamporna bör finnas i svenska simhallar?