Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danmark bygger "utresecenter" ö för flyktingar som begått brott

- 04/12/2018, 19:49 -

Efter höstens förhandlingar mellan in​vandrarkritiska Dansk Folkeparti och Danmarks borgerliga minoritetsregering meddelar nu landet att man ska bygga ett "utresecenter" där man håller invandrare som begått brott.

I Danmark kommer man att bygga ett utresecenter på en ö för flyktingar som handlat olagligt och fått ett utvisningsbesked, enligt SVT. 

Man kommer också begränsa hur många flyktingar som har rätt att enligt lag återförenas med sin familj i landet. Utöver det så kommer de att minska antalet flyktingar som får möjlighet till permanent uppehållstillstånd. 

Det är beslut som presenterades av den danska regeringen och dess stödparti Dansk Folkeparti förra fredagen, skriver SVT. 

Beslutet har tagits efter förhandlingar mellan invandrarkritiska Dansk Folkeparti och Danmarks borgerliga minoritetsregering – förhandlingar som pågått under hela hösten. 

Och enligt Danmarks statsminister Kristian Jensen blir allt för många flyktingar till invandrare i landet. Han menar att man som flykting i Danmark ska återvända till landet man flytt från, när man kan, enligt SVT. 

Ett narrativ som drivits hårt av Dansk Folkeparti, landets högerpopulistiska, nationalistiska parti, Dansk Folkeparti anser att man ska byta fokus från intergration till hemvändning. 

Peter Skaarup, partiledare för Dansk Folkeparti, förklarar att man med dessa beslut kommer att "gå till gränsen för vad internationella konventioner tillåter" enligt SVT

Men det är beslut som han menar att landet är i behov av. 

Video av ön har väckt starka känslor

Beslutet har mottagits med väldigt blandad respons och upprört många meningsmotståndare. Många menar att besluten rör sig mot en rasistisk lagstiftning, särskilt gällande ön. 

Den 30 november, samma dag som förhandlingarna avslutades lade Dansk Folkeparti upp en animerad video på Twitter som väckta många starka känslor. 

I den animerade videon syns en brun man iklädd en kaftan som står i en båt som färdas till en ö. 

Dansk Folkeparti
Faksimil: Dansk Folkepartis video

I en text tillhörande videon skriver Dansk Folkeparti: 

"Utvisade, utlänningar har inget att göra i Danmark. Till dess att vi kan bli av med dem, flyttar vi nu ut dem på ön Lindholm i Stege Bay, där de kommer att vara skyldiga att stanna vid det nya utfartsscentret på natten. Och det kommer att finnas en polis närvarande dygnet runt."

Videon har kallats rasistisk, bland annat av danska Balder Mørk Andersen, medlem i landets Socialistisk Folkeparti. 

"Denna osmakliga propagandavideo är ren rasism. Inget mindre. Och jag säger detta som någon som också anser att utvisade brottslingar naturligtvis ska lämna landet så snart som möjligt." skriver Andersen som svar på partiets tweet. 

Platsen i fråga heter Lindholm och är en ö på cirka 68 700 kvadratmeter som ligger beläget cirka 2.5 kilometer utanför Danmark. 

Dansk Folkeparti har tidigare mött stark kritik, bland annat efter att deras förslag om förbud mot "religiösa huvudbonader". Läs om det här.

Har du varit i Danmark?